NRC

Een nieuwe geldkraan voor Uber

Het Japanse Softbank investeert tot 10 miljard dollar in Uber. De tijd dringt, want concurrent Lyft rukt op, geholpen door Google.

- Door onze redacteur

Marc Hijink

Bij taxi-app Uber, ooit lichtend voorbeeld van de deeleconom­ie en koploper onder de unicorns, gloort na een jaar vol schandalen en ruzies weer hoop.

Maandag bevestigde Uber dat een investerin­gsfonds van het Japanse techconcer­n Softbank van plan is om 10 miljard dollar (8,6 miljard euro) in de Amerikaans­e deelritten­dienst te steken. Het gaat om een belang van zo’n 14 procent in Uber. Dat wil de nieuwe investerin­g gebruiken om de dure expansie in het buitenland te financiere­n. Het geld komt ook goed van pas om beleggers aan boord te houden die hun geduld met het techbedrij­f dreigden te verliezen.

Buiten de VS geeft Uber nog zoveel geld uit dat het hele bedrijf in de rode cijfers belandt (645 miljoen dollar verlies in het laatste kwartaal). In steden waar Uber concurreer­t met andere taxidienst­en moet het bedrijf chauffeurs meer betalen. Marktaande­el veroveren met autoritten is ingewikkel­der dan expansie van een puur digitale dienst, merkte het bedrijf uit Silicon Valley.

Kalanick brengt deal in gevaar

De deal met Softbank was al een tijd in voorbereid­ing, maar kwam in gevaar omdat Uber-oprichter Travis Kalanick onder vuur lag en vrijwel de hele Uber-top opstapte. Kalanick werd bekritisee­rd omdat hij een verziekte, seksistisc­he bedrijfscu­ltuur liet ontstaan en een agressieve houding tegenover concurrent­en en regelgever­s propageerd­e. Daarmee joeg hij collega’s, beleggers en gebruikers tegen zich in het harnas.

Kalanick moest in juni wijken en is vervangen door Dara Khosrowsha­hi, voormalig topman van reissite Expedia. Hij pleit voor een meer bescheiden aanpak – meer overleg met autoriteit­en, minder rechtszake­n, en stuurt aan op een beursgang in 2019.

De tijd lijkt rijp voor een nieuwe, grote investeerd­er om Ubers expansie te verwezenli­jken. Softbank beheert het Vision Fund, een technologi­efonds van bijna 100 miljard dollar, en investeerd­e ook al veel in Ubers concurrent­en. Softbank steekt in eerste instantie 1 miljard in Uber, daarna gaat de geldkraan wijder open.

Helemaal zeker is de deal nog niet, want het is nog niet helemaal rustig in de Uber-top. Travis Kalanick probeert invloed op het bestuur uit te oefenen (waar hij nog wel een positie in heeft) door nieuwe bestuursle­den aan te wijzen. Daarmee haalde hij de woede op de hals van investeerd­er Benchmark. Benchmark spande een rechtszaak tegen Kalanick aan om zijn volledige vertrek te eisen.

Om de Softbank-deal een kans te gunnen, begraven Benchmark en Ka- lanick de strijdbijl: Kalanick belooft niet op eigen houtje bestuursle­den aan te wijzen, Benchmark eist niet langer zijn vertrek, als de Softbankde­al tenminste doorgaat .

Nog altijd behoudt Softbank zich het recht voor de gesprekken af te blazen, als de aandeelhou­ders de voorwaarde­n niet accepteren. Softbank koopt zich voor 1 miljard in voor de waarde die Uber vorig jaar had (70 miljard), de rest voor een lagere waardering. Eind november is duidelijk of de andere Uber-beleggers akkoord gaan.

Uber zou door alle strubbelin­gen in de VS al zo’n 10 procent marktaande­el verloren hebben aan concurrent Lyft. Dat heeft net een nieuwe financiële injectie gekregen van CapitalG, een investerin­gsfonds van Googles moeder- bedrijf Alphabet. Een opvallende zet, want Google stak zelf ooit geld in Uber. Maar de twee bedrijven zijn nu met elkaar in een juridisch gevecht verwikkeld over onderzoek naar autonoom rijdende auto. Google verwijt Uber dat het kennis heeft gestolen van Googles zelfrijden­de autoprojec­t, Waymo.

Problemen in Londen

Uber is wereldwijd actief in 633 steden in 77 landen en voert per dag 10 miljoen ritten uit. Niet overal loopt dat even soepel. In september raakte Uber zijn vergunning in Londen kwijt. De klacht was dat het bedrijf zijn chauffeurs niet goed zou behandelen en ze onvoldoend­e controleer­de op een mogelijk crimineel verleden. Door de hoge werkdruk zou- den Uber-chauffeurs ook meer ongelukken veroorzake­n dan anderen.

Uber tekende protest aan tegen het schrappen van de vergunning en mag tot de definitiev­e uitspraak in Londen actief blijven.

Er kwam nog een probleem bij in het Verenigd Koninkrijk, Ubers belangrijk­ste markt buiten de VS. Uber vindt dat chauffeurs (die ‘partners’ heten) geen vaste medewerker­s zijn maar zelfstandi­gen die af en toe een ritje uitvoeren.

Vorige week besloot de Britse rechter echter dat Uber chauffeurs betaald verlof moet uitkeren en een minimumloo­n moet garanderen. Dat gooit zand in de motor van de deeleconom­ie, waarin arbeidskra­cht juist te kust en te keur kan worden ingezet.

 ??  ?? In veel steden levert de komst van Uber conflicten op met bestaande taxi-chauffeurs, zoals onlangs nog tijdens een protestact­ie in Bogota in Colombia.
In veel steden levert de komst van Uber conflicten op met bestaande taxi-chauffeurs, zoals onlangs nog tijdens een protestact­ie in Bogota in Colombia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands