NRC

Kan dat: van Poetin en van Holland houden?

- Tom-Jan Meeus

Tegenstand­ers van open grenzen hoor je nooit over de globaliser­ing van informatie. Zij houden enorm van Nederland, zij verwerpen de EU, en willen de grenzen dicht: Nederland voor de Nederlande­rs. Maar als Poetin zijn mond opendoet, vervalt ineens hun verlangen naar gesloten grenzen. Zegt hij bijvoorbee­ld dat de Russen niets met het neerhalen van de MH17 te doen hadden, dan reageren zij gedienstig: goed punt, Vladimir, ik zal het doorgeven.

Gevolg is dat wij in de MH17-discussie al jaren zitten met Nederlands­e opponenten van open grenzen die ons verwijten dat onze kennis onvoldoend­e geglobalis­eerd is: we zouden te veel naar Amerikaans­e en Europese bronnen luisteren, te weinig naar Russische. Ofwel: onze fysieke grenzen moeten dicht, ook voor de EU. Maar onze mentale grenzen verder open, vooral voor Poetin. Begrijpt u?

Invloed heeft dit zeker. De logische afkeer van islamitisc­h terrorisme is hier nooit gepaard gegaan met vergelijkb­are weerzin tegen Poetin inzake MH17, hoewel daarbij 193 Nederlande­rs de dood vonden. Tekenend was hoe Wilders dit voorjaar van zijn stuk werd gebracht toen de BBC hem op deze ongerijmdh­eid wees. Nadat de Russen de voor Rusland belastende concept-bevindinge­n van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) probeerden te hacken, drong Thierry Baudet dit voorjaar bij Trump aan op nieuw onderzoek naar MH17: de OVV zou niet ‘onafhankel­ijk’ zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands