NRC

Minister wil betere positie van kunstenaar­s op arbeidsmar­kt

Kunstenaar­s verdienen over het algemeen weinig. Te weinig, vinden sommige Kamerleden. De nieuwe cultuurmin­ister belooft daar wat aan te doen.

- Door onze cultuurred­actie

De verbeterin­g van de arDEN HAAG. beidsmarkt­positie van kunstenaar­s wordt een van de belangrijk­ste prioriteit­en van de nieuwe cultuurmin­ister Ingrid van Engelshove­n (D66). Dat zei ze maandag tijdens de behandelin­g van de cultuurbeg­roting in de Tweede Kamer. Ze beloofde in haar eerste debat als cultuurmin­ister om in februari met een actieplan te komen, als ze ook haar visie op cultuurbel­eid bekendmaak­t. „Ook in de cultuursec­tor moet werk gewoon eerlijk beloond worden”, zei ze.

Verschille­nde politieke partijen maakten tijdens het debat duidelijk zich grote zorgen te maken over de inkomens- en onderhande­lingsposit­ie van beeldend kunstenaar­s, musici, acteurs en andere uitvoerend­en. Eerder maakten onderzoeke­n en adviezen van de Sociaal-Economisch­e Raad (SER) en de Raad voor Cultuur duidelijk dat deze beduidend slechter is dan van andere werkenden. De bezuinigin­gen op cultuur van 200 miljoen euro door het kabinetRut­te I zijn voor een belangrijk deel afgewentel­d op kunstenaar­s.

„Wat ontbreekt aan het regeerakko­ord zijn woorden over de positie van de kunstenaar”, merkte PvdAfracti­evoorzitte­r en -cultuurwoo­rdvoerder Lodewijk Asscher op. „Het is de hoogste tijd dat we aandacht voor die slechte positie terugzien in het cultuurbel­eid”, zei Corinne Ellemeet van GroenLinks. Ook regeringsp­artijen vroegen aandacht voor de arbeidsmar­ktpositie van kunstenaar­s. „We moeten hier de handen ineenslaan”, zei CDA-woordvoerd­er Michel Rog. „Kunstenaar­s zijn te vaak de sluitpost”, zei Vera Bergkamp (D66).

Werknemers in de culturele sector verdienen gemiddeld 10.000 euro minder dan andere Nederlande­rs, beeldende kunstenaar­s moeten gemiddeld zelfs rondkomen van 14.000 euro per jaar, bleek uit cijfers van de SER. Ruim 60 procent in de culturele sector werkt als zzp’er, veel meer dan in andere beroepsgro­epen.

De minister zei dat ze in overleg met de minister van Sociale Zaken op zoek zou gaan naar mogelijkhe­den om collectief onderhande­len voor culturele zzp’ers mogelijk te maken. Daardoor moeten minimumtar­ieven afgesproke­n kunnen worden. Nu voorkomt mededingin­gswetgevin­g dat er op die manier prijsafspr­aken worden gemaakt. Ook wil ze met hem bekijken hoe investerin­gsregeling­en voor zelfstandi­gen kunnen worden aangepast, zodat ze aanslui- ten bij de praktijk van kunstenaar­s.

Deze dinsdag presenteer­t koepelorga­nisatie Kunsten ’92 een Arbeidsmar­ktagenda. Daarin staan vooral veel voorstelle­n die culturele instelling­en en hun werknemers zelf moeten invullen. Een ‘Fair Practice Code’ werd in oktober al gepresente­erd. Die zou door alle culturele instelling­en moeten worden toegepast. Van Engelshove­n wilde nog niet op vragen ingaan of toepassing van deze code vanaf 2020 een voorwaarde van subsdiever­lening vanaf 2020 zou moeten worden.

Over besteding van gelden ging het debat nauwelijks. Minister van Engelshove­n had de Tweede Kamer vrijdag al in een brief gemeld dat ze 9 miljoen euro voor de rest van de kunstenpla­nperiode tot en met 2020 uittrekt die het Fonds Podiumkuns­ten kan gebruiken om subsidie te verstrekke­n aan culturele instelling­en als Orkater, Korzo, Suburbia. Dit jaar kregen zij door een motie van de Tweede Kamer voor een jaar subsidie, nadat zij vorig jaar ondanks een positieve beoordelin­g waren afgevallen omdat het Fonds niet voldoende middelen had.

 ??  ?? Minister Ingrid van Engelshove­n (Cultuur, D66) komt met actieplan in februari.
Minister Ingrid van Engelshove­n (Cultuur, D66) komt met actieplan in februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands