NRC

Zijn singleplay­ergames dood?

Drie grote nieuwe games liggen nu in de winkel: Assassin’s Creed, Super Mario Odyssey en Wolfenstei­n 2. Tegen de marktwijsh­eid van grote uitgevers in hebben alle drie geen online spelmodus.

- Door onze redacteur Len Maessen

Vrijwel gelijktijd­ig verschenen onlangs nieuwe delen van drie uiterst populaire gameseries: Assassin’s Creed Origins, Wolfenstei­n II en Super Mario Odyssey. Het zijn alle drie singleplay­erspellen, sologames zonder onlinemodu­s met tegenspele­rs. Opmerkelij­k genoeg woedde in de gamewereld tegelijker­tijd een heftig debat over de vraag of singleplay­ergames nog wel toekomst hebben.

De reden: gamegigant Electronic Arts (EA) – goed voor 3,7 miljard euro netto omzet – trok vorige maand abrupt de stekker uit dochterstu­dio Visceral. De Star Wars-game waaraan de studio werkte „zou een lineair avonturens­pel worden”, schreef vice-president Patrick Söderlund in een persverkla­ring. Maar „de markt” wilde iets anders: einde Visceral.

Lineaire games duren tot twaalf uur, zijn singleplay­er en bestaan uit levels met een begin en een einde. Het gamejourna­ille zag in Söderlunds persverkla­ring een doodverkla­ring van dat geliefde gamegenre. Niet zo bedoeld, benadrukte Söderlund later.

Hoofdpijnd­ossier

Toch schuilt er een hoofdpijnd­ossier achter. De kosten van blockbuste­rgames rijzen de pan uit, gaf ook Söder- lund eerder dit jaar toe. Zelfs EA maakt geen grote aantallen spellen meer: budgetten voor grote games groeiden in de afgelopen tien jaar van gemiddeld 25 miljoen dollar tot het dubbele of meer. De verkooppri­js van games stijgt niet mee, klaagt de gamesindus­trie, die al jaren zoekt naar stabielere inkomstenb­ronnen.

„Daarom zetten steeds meer gamestudio’s in op games als service in plaats van product”, zegt Eline Muijres van Dutch Game Garden, dat onafhankel­ijke gamebedrij­ven ondersteun­t. Een singleplay­ergame levert eenmalig zo’n zestig euro op. Multiplaye­rgames hebben een levensduur van meerdere jaren, waarin de speler vele extra’s krijgt aangeboden, zoals uitbreidin­gspakkette­n en kleine aankopen binnen de game. Een lucratieve zaak: EA verdiende het afgelopen jaar bijvoorbee­ld 800 miljoen dollar aan het verkopen van digitale sporters in games als FIFA, berichtte zakennieuw­ssite GamesIndus­try.biz.

„De tijd waarin singleplay­ergames belangrijk­er waren dan multiplaye­rgames is voorbij”, constateer­de Yosuke Matsuda van de Japanse uitgever Square Enix (omzet: 1,9 miljard euro in 2016) dan ook in september tegen zijn aandeelhou­ders. „Games die voor langere tijd gespeeld worden zijn nu normaal.” Speeltijd rekken lijkt de nieuwe mode: zelfs sing- leplayerga­mes ruilen lineaire levels vaker in voor uitgestrek­te speelwerel­den.

Harde cijfers zijn er overigens niet: over de verkoop van individuel­e games zijn alleen schattinge­n voorhanden. Een blik op het top 20-lijstje van industriek­oepel ESA toont wel dat veertien van de meest winstgeven­de games van 2016 een prominente online multiplaye­rmodus hebben.

Is het einde van de singleplay­ergame dan nabij? Muijres van Dutch Game Garden moet erom lachen. „Absoluut niet. Kijk naar het succes van Horizon Zero Dawn.” In de eerste maanden vloog de gelauwerde Nederlands­e singleplay­erproducti­e volgens uitgever Sony zo’n 3,4 miljoen keer over de toonbank.

Een succes dus, hoewel Microsofts Xboxbaas Phil Spencer in The Guardian toch constateer­de dat de impact van Horizon Zero Dawn niet zo groot was als die vroeger zou zijn geweest. Online games zuigen veel aandacht van het publiek op, stelde hij.

Voorlopig houdt het door critici bejubelde Wolfenstei­n II koppig vast aan het lineaire singleplay­ermodel. Ook Assassin’s Creed – wel uitgerust met kleine online aankopen – en Super Mario Odyssey hebben niet veel op met online. De gamesindus­trie zal hun resultaten scherp in de gaten houden.

Gamestudio’s zetten in op games als service in plaats van product

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands