NRC

Brain drain

Wie weg kan uit Venezuela, pakt zijn biezen

- Door onze correspond­ent Nina Jurna CARACAS

Twee koffers met kleding en spullen, en een rugzak vol ‘dromen en hoop’ staan klaar. Filmproduc­ent Melvin Chacón (28) legt de laatste hand aan een soapserie met de veelzeggen­de titel Vrouwen hebben lief en man

nen liegen, daarna vlucht hij het land uit. De succesvoll­e Venezolaan­se filmproduc­ent heeft een vriendin en ze willen graag kinderen. Maar van zijn salaris kan hij niet meer rondkomen en de greep van het repressiev­e regime van president Nicolás Maduro op de media wordt steeds erger.

„Toen ik net begon met werken, in 2012, verdiende ik omgerekend meer dan 2.000 Amerikaans­e dollar [toen ongeveer 1.800 euro] per maand. Ik was 22 en had de tijd van mijn leven. Nu is mijn maandsalar­is door de hyperinfla­tie niet meer dan 50 dollar [43 euro] waard”, zegt hij. Om zich staande te houden is Melvin weer bij zijn ouders ingetrokke­n. Ondertusse­n sprokkelt hij geld bij elkaar voor een vliegticke­t naar Portugal. Zijn auto en motor staan te koop. „Mijn vriendin heeft de Portugese nationalit­eit dus we hopen dat het daardoor ook makkelijke­r wordt voor mij om me daar te vestigen en werk te vinden”, zegt hij.

Op creatief gebied valt er ook niets meer te halen in Venezuela. Door geldgebrek worden er amper nog eigen filmproduc­ties gemaakt. En dan heb je nog de censuur, die steeds grimmiger wordt. „De soaps zijn vooral entertainm­ent maar als maker kon je er altijd nog een sociaalmaa­tschappeli­jke twist aan geven. Nu is alles volledig aan banden gelegd. We mogen Venezuela alleen maar laten zien als een grote roze sprookjesw­ereld”, klaagt Chacón.

Schaarste en repressie

In werkelijkh­eid voltrekt zich in zijn land al bijna twee jaar een humanitair­e ramp. Mensen sterven van de honger of door slechte gezondheid­szorg. Meer dan 80 procent van de Venezolane­n is verarmd. Er zijn nauwelijks medicijnen te krijgen, er is een chronische schaarste aan vrijwel alle eerste levensbeho­eften. Producten die er wél zijn, zijn door de hyperinfla­tie nauwelijks te betalen. Dalende olieprijze­n, wanbeleid, corruptie en nationalis­atie hebben het land deze enorme crisis in gesleurd.

Maduro’s regime neemt ondertusse­n dictatoria­le vormen aan. Recente regionale verkiezing­en werden glansrijk gewonnen door de regering, terwijl opiniepeil­ingen vooraf uitwezen dat juist de oppositie groots zou winnen. De oppositie beschuldig­t Maduro van stembusfra­ude maar staat machteloos. Een in juli door Maduro geïnitieer­de grondwetge­vende vergaderin­g, de zogeheten constituye­nte, bestaande uit meer dan vijfhonder­d regeringsg­ezinde burgers en familieled­en van Maduro, staat in macht boven het gekozen parlement. Massaprote­sten tegen de regering tussen april en juli kostten aan meer dan 160 mensen het leven. „Dit is een uitzichtlo­ze situatie. Ik wil niet in een dictatuur leven waar ik bovendien mijn hoofd niet boven water kan houden. Ik wil hier snel weg”, zegt Melvins vriendin Marlene stellig.

Venezuela was altijd het rijkste land van Zuid-Amerika. Het heeft de grootste bewezen oliereserv­es ter wereld en zit boordevol met natuurlijk­e hulpbronne­n, goud en diamanten. De hoge levensstan­daard en het opleidings­niveau van de Venezolaan­se bevolking werden alom geroemd. De topingenie­urs in de ooit bloeiende oliesector, of de Venezolaan­se televisie en filmprofes­sionals, zoals Melvin Chacón, staan regionaal hoog aangeschre­ven. „In Portugal zal ik onderaan moeten beginnen. Misschien vind ik geen werk in mijn richting en moet ik toiletten schoonmake­n of in een fabriek werken”, beseft Chacón. Zijn vrienden emigreerde­n naar Chili en worden daar als vluchtelin­gen soms als uitschot behandeld. „Maar hier blijven is geen optie. Ik ga mijn best doen, het belangrijk­ste is dat ik hier wegkom.”

Smeken om een visum

De gevolgen van de massa-emigratie zijn intussen volop zichtbaar in Venezuela. Voor de ingang van de Spaanse ambassade in Caracas staan lange rijen Venezolane­n, smekend om een visum. Hele wijken lopen leeg, huizen zijn verlaten of er hangt een bord ‘ En venta’: te koop.

In de deelstaat Zulia, ooit het economisch hart van het land met de inmiddels noodlijden­de olie-industrie van Mara- caibo, signaleerd­en docenten na de zomervakan­tie dat de klaslokale­n voor de helft leeg bleven. Studenten waren niet teruggekee­rd.

Het gezin van Jesús zit in Spanje

„Excuses voor de troep, maar dit krijg je als je als man alleen woont”, zegt Jesús Valero (50) wat ongemakkel­ijk, terwijl hij snel de drollen opruimt van zijn hond die in de keuken heeft gepoept.

Bij een eerder bezoek, een jaar geleden, zag het appartemen­t, in een welgesteld­e wijk in Caracas, er fleurig en netjes uit. Echtgenote Susana Valero (45) trakteerde op zelfgebakk­en koekjes en sterke koffie. In april vertrok ze met hun twee tienerdoch­ters naar Spanje. Susana heeft Spaanse voorouders en daarom recht op een Spaans paspoort. In Venezuela kon het vroeger zo welgesteld­e gezin de crisis nauwelijks nog overleven.

„Al ons spaargeld is opgegaan door de inflatie. Op het laatst heb ik zelfs onze huisraad verkocht om van dat geld boodschapp­en te doen voor de kinderen. Het was beter dat ze zo snel naar Spanje mogelijk vertrokken”, zegt Jesús. De manager bij een bank probeert nu ook in Spanje een baan te vinden, zodat hij zich bij zijn vrouw en kinderen kan voegen.

„ Te amo, papi, ik hou van je!”, roept zijn dochter in de camera van de mobiele tele- foon als ze bellen via WhatsApp. Ze heeft griep en ligt aan de andere kant van de lijn, ziek in bed. Susana informeert naar de hond, die, druk kwispelend, door Jesús vóór de camera wordt geplaatst. „Vergeet hem niet uit te laten!”, roept ze nog snel voordat de verbinding wegvalt. Minstens vijftien collega’s van Jesús zijn in korte tijd het land ontvlucht. De meesten proberen werk te vinden in de financiële sector in de VS, Colombia of Argentinië.

Brain drain of brain gain?

Deze leegloop, zo zijn de prognoses, is voorlopig niet voorbij. Integendee­l, de uitzichtlo­osheid zal meer Venezolane­n het land uit drijven. Voor Venezuela is dat ingrijpend, want hoe bouw je het land straks weer op als er zo veel profession­als vertrokken zijn?

„Zeer zorgwekken­d, maar er zit ook een positieve kant aan”, meent de socioloog Tomás Páez. „We hebben door deze immigratie­golf straks wel overal ter wereld hoogopgele­ide Venezolane­n. Aan hen hebben niet alleen de landen waar ze gaan wonen iets, maar ook Venezuela zelf, want ze hebben zich internatio­naal kunnen ontwikkele­n”, zegt hij.

Páez spreekt in zijn onderzoek dan ook niet alleen van een brain drain maar ook van een brain gain: er valt ook iets te winnen via immigratie. Páez: „Nu al vinden

De leegloop, is voorlopig niet voorbij. Integendee­l, meer Venezolane­n zullen weg willen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands