NRC

Miljardend­eal Israël-Egypte over aardgas

Overeenkom­st tussen de twee buurlanden is „de belangrijk­ste sinds de vredesdeal in 1979”.

- Jannie Schipper

Israël gaat voor 15 miljard dollar aan gas leveren aan Egypte. De overeenkom­st tussen het Egyptische Dolphinus Holdings en een consortium onder leiding van de Israëlisch­e Delek Group en het Amerikaans­e Noble Energy onderstree­pt de steeds nauwere banden tussen beide buurlanden en sterkt Egypte in de ambitie om een regionaal gasknooppu­nt te worden.

Volgens het tienjarige contract moet het consortium Egypte zo’n zeven miljard kubieke meters gas per jaar leveren. Ter vergelijki­ng: dit is ongeveer eenderde van de tegenwoord­ige gaswinning in Groningen.

De helft van het Israëlisch­e gas moet komen uit het Tamar-reservoir, nu Israëls enige bruikbare aardgasvel­d. De andere helft moet komen uit het Leviathanv­eld, dat in de Middelland­se Zee tussen Cyprus, Libanon en Israël ligt en wordt geëxploite­erd door Delek en internatio­nale partners. Dit veld zou vanaf 2019 gas moeten gaan opbrengen.

De overeenkom­st met Egypte past in de recente toenaderin­g tussen Israël en de Arabische landen, met name buurlanden Egypte en Jordanië. De Israëlisch­e minister Yuval Steinitz (Energie, Likud) noemde de overeenkom­st zelfs „de belangrijk­ste sinds de vredesover­eenkomst van 1979” tussen Israël en Egypte.

Sinds president Sisi aan de macht kwam in Egypte, in 2013, zijn de banden met Israël versterkt. Ze werken nauw samen op het gebied van veiligheid, vooral in de bestrijdin­g van aan terreurbew­eging IS gerelateer­de groepen in de Sinaï-woestijn. Met Jordanië sloot Israël al in 2014 een gasdeal voor vijftien jaar.

Het merendeel van het geleverde gas zal in Egypte worden gebruikt voor binnenland­se consumptie, maar Egypte heeft ook de ambitie uit te groeien tot een gasknooppu­nt en onder meer vloeibaar aardgas (LNG) naar Europa en Azië te exporteren. Dat doel komt met deze deal een stapje dichterbij.

Hoe het gas praktisch in Egypte moet komen, is nog de vraag. Vlak langs de Gazastrook loopt een pijpleidin­g die werd gebruikt voor gastranspo­rt van Egypte naar Israël. Andere opties zijn de aanleg van een nieuwe leiding door de Negev-woestijn of transport via Jordanië.

Aan de noordgrens zorgt de gaskwestie juist voor spanningen. Israël reageerde onlangs woedend op de Libanese suggestie om een gasveld voor de kust van Libanon te exploitere­n. Beide landen claimen dat het gebied hun toebehoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands