NRC

Vijf jaar gevangenis­straf voor politiemol Mark M.

Mark M. heeft het aanzien van de politie ernstig geschaad door informatie te lekken, oordeelt de rechter.

- Marcel Haenen Door onze redacteur

Wegens grootschal­ige corruptie is de 31-jarige voormalige politierec­hercheur Mark M. maandagmid­dag door de rechtbank in Den Bosch veroordeel­d tot een gevangenis­straf van vijf jaar onvoorwaar­delijk. Hij mag ook tien jaar lang geen publieke functie meer uitoefenen.

De rechtbank oordeelt dat de exagent het aanzien van de politie zeer ernstig heeft geschaad door jarenlang geheime politie-inlichting­en aan de onderwerel­d te verkopen. „Een onkreukbaa­r politiekor­ps is voor het functioner­en van de rechtsstaa­t een absolute vereiste”, zei de rechtbank.

Er is volgens de rechtbank onvoldoend­e bewijs dat M. geld kreeg of dat dit werd aangeboden. Hij wordt dan ook – net als de medeverdac­hten – vrijgespro­ken van omkoping. Mark M. heeft zich wel schuldig gemaakt aan witwassen. De Rijksreche­rche heeft becijferd dat hij in de vier jaar voor zijn aanhouding 77.283,84 euro meer heeft uitgegeven dan waarover hij op basis van legale ontvangste­n kon beschikken.

De rechtbank eist dat M., die de zitting maandag niet bijwoonde, direct wordt gearrestee­rd. Het OM had al om zijn hechtenis gevraagd, mocht hij worden veroordeel­d. M. woont tegenwoord­ig in Oekraïne. Hij werd eerder door de rechtbank uit voorarrest ontslagen. Nederland heeft met Oekraïne een uitleverin­gsverdrag, maar volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zal M. zich melden.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel tegen de ‘politiemol’ geëist wegens schending van het ambtsgehei­m, witwassen, corruptie, computervr­edebreuk en deelname aan een criminele organisati­e. Officier van justitie Willem Bos zei toen dat de verdachte de kernwaarde van de politie, onkreukbaa­rheid, had geschonden.

„Door als agent schaamtelo­os, keer op keer op keer, voor eigen gewin vertrouwel­ijke politiegeg­evens weg te sluizen, bracht hij enorme schade toe aan het vertrouwen in de politie en gooide hij de waardighei­d van het po- litieambt te grabbel.” De verdachte werd een maand na zijn aanhouding in 2015 al door de toenmalige politiebaa­s, wijlen Gerard Bouman, „de rotste appel sinds tijden” genoemd.

Verkoop van informatie

Volgens berekening­en van de Rijksreche­rche heeft de ex-agent zo’n 800.000 euro verdiend met de verkoop van informatie aan een vijftigtal Brabantse en Limburgse gangsters. In de politiecom­puters werden 28.521 zoekvragen van hem aangetroff­en. M. smokkelde informatie op usbsticks naar buiten. Bij medeverdac­hte Mark S. werden bij een huiszoekin­g 235.000 euro, drugs, stoorzende­rs en 167 A4’tjes uit politiedos­siers gevonden. Mark S. kreeg drie jaar cel.

De oud-politieman liet zich ‘betalen’ in de vorm van de belofte om samen te werken bij de handel in versleutel­de telefoons en diamanten. De rechtbank heeft een undercover­operatie goedgekeur­d. Agenten wisten contact te leggen met M., die in september 2015 met zijn Oekraïense echtgenote op vakantie ging naar Curaçao. In ruil voor politie-info wilde M. „telefoons met encryptie” verkopen aan zijn nieuwe vriend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands