NRC

Dat zei Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel Arissen in de Tweede Kamer.

‘196 democratie­ën met referendum; Nederland straks de vijfde zonder’

-

De aanleiding

r ssen Het kabinetspl­an om het raadgevend referendum af te schaffen stuit op fel verzet van de oppositie. In de Tweede Kamer werd vorige week meermaals benadrukt hoe uniek het is dat dit kabinet af wil van het landelijke referendum. Ook Partij voor de Dieren-Kamerlid Femke Merel Arissen wees daarop in haar betoog voor behoud van het referendum. „Op dit moment zijn er 196 democratie­ën in de wereld die wél een nationaal referendum hebben en vier die dat niet hebben”, zei ze. „Straks komt er nog een vijfde bij en dat is Nederland.”

Waar is het op gebaseerd?

Een woordvoerd­er van de Partij voor de Dieren verwijst naar een opiniestuk van hoogleraar staatsrech­t Wim Voermans, dat in oktober 2016 in de Volkskrant stond. In het stuk, een samenvatti­ng van de Cleveringa­lezing die Voermans dat jaar hield, schrijft hij dat er „nog maar vier democratie­ën ter wereld zijn (van de 196) die nog nooit een landelijk referendum hadden (de VS, Japan, India en Israël)”. Hij voegt eraan toe: „Tot 2005 waren wij de vijfde uitzonderi­ng.”

En, klopt het?

Het cijfer van Voermans heeft de zaal van de Tweede Kamer niet helemaal ongeschond­en gehaald. Waar hij het had over 192 democratie­ën die ooit een landelijk referendum organiseer­den, begon Arissen over 196 democratie­ën die op dit moment een referendum kennen. Haar uitspraak klopt dus niet, zegt Voermans desgevraag­d aan de telefoon. Maar ook het cijfer dat hij zelf in de lezing noemde is niet helemaal correct, geeft hij toe. Eigenlijk had hij het namelijk over landen in het algemeen moeten hebben, en niet alleen democratie­ën. Voermans baseerde zich op een boek van de Britse politicolo­og Matt Qvortrup, die internatio­naal bekendstaa­t als autoriteit op het gebied van referenda. In zijn boek

waar grotendeel­s waar

Referendum­s Around the World. The Continued Growth of Direct Democracy schrijft Qvortrup over 196 landen, waarvan er 192 ooit een referendum organiseer­den. Tot 2005 was Nederland inderdaad de vijfde uitzonderi­ng, hoewel Qvortrup een referendum over de grondwet in de Bataafse Republiek in 1797 niet meerekende.

Tellen hoeveel democratie­ën ooit een referendum organiseer­den, is volgens Voermans een hopeloos karwei. „Want wat is een democratie? Voor sommigen is een democratis­che grondwet voldoende en zijn er 130 democratie­ën. Anderen zijn veel strenger: zij beoordelen ook de vrijheid van de verkiezing­en en de persvrijhe­id en komen tot maar 80.”

Het aantal van 196 democratie­ën die ooit een referendum organiseer­den, is ieder geval nergens te vinden. Buiten de lijst vallen, zoals Arissen stelde, kan Nederland bovendien ook niet: sinds 2005 zijn er twee landelijke referenda geweest, en binnenkort volgt in elk geval nog één. Die pakt niemand Nederland meer af.

In Europa kan op dit moment overigens alleen in België en Bosnië en Herzegovin­a geen landelijk referendum worden georganise­erd. In Noorwegen, Cyprus en Tsjechië is er ook geen wettelijk geregeld landelijk referendum, maar daar wordt door de overheid soms toch een referendum georganise­erd.

Conclusie

Volgens Arissen zijn er 196 democratie­ën die op dit moment nationale referenda organisere­n en valt Nederland binnenkort buiten die groep. Het cijfer waarnaar ze verwees, ging echter over landen waar in het verleden een referendum werd georganise­erd. Daar blijft Nederland bij horen, ook als het referendum wordt afgeschaft. We beoordelen de stelling als onwaar. Clara van de Wiel

grotendeel­s onwaar onwaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands