NRC

Rutte maakt Merkel meteen duidelijk: Nederland gaat niet extra betalen aan EU

-

Een bezoek van premier Rutte aan bondskanse­lier Merkel in Berlijn stond maandagavo­nd in het teken van de uitdrukkel­ijke Nederlands­e weigering extra bij te dragen aan de EU-begroting. Den Haag staat daarmee tegenover Berlijn, waar de nieuwe Grote Coalitie die in de steigers staat juist méér geld wil uittrekken voor de Europese Unie.

In Duitse media was veel aandacht voor een Nederlands beleidsdoc­ument, dat in verband met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU stelt dat een kleinere EU ook moet leiden tot een kleinere begroting. Nieuwe Europese projecten moeten betaald wor- den door op andere zaken te bezuinigen, aldus Den Haag.

Op de achtergron­d speelt de Nederlands­e vrees dat Duitsland in de EU op financieel terrein meer concessies gaat doen aan Frankrijk en de zuidelijke landen, nu de strenge minister van Financiën Schäuble Bondsdagvo­orzitter is geworden en bondskanse­lier Merkel aanstuurt op een nieuwe regering met de SPD, die de opvolger van Schäuble levert. Door de Brexit verliest de EU een grote nettobetal­er en verliest Nederland een medestande­r bij het pleiten voor behoudend begrotings­beleid.

Voor Rutte is dat reden zijn verzet tegen een hogere bijdrage meteen aan de orde te stellen, nu onderhande­lingen over de EU-meerjaren- begroting (2021-2027) beginnen.

Het bezoek aan Merkel komt voor een informele EU-top, vrijdag, waarvoor de bondskanse­lier maandag ook al de Luxemburgs­e premier ontving en vrijdag de premiers van Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Ook Europees Commissari­s voor Begrotings­zaken Oettinger kwam maandag bij Merkel langs.

De Duitse demissiona­ir minister van Financiën Altmaier zei maandag over de Nederlands­e weigering meer te betalen: „We staan aan het begin van een discussie en zullen er intensief overleg over voeren.” Aangenomen wordt dat er niet voor 2019 overeenste­mming zal zijn over de Europese meerjarenb­egroting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands