NRC

Wageningen wist video na druk firma

De universite­it Wageningen heeft een online college van YouTube gehaald na protest van een vastgoedbe­drijf. De hoogleraar is boos.

- Door onze redacteur

Merijn Rengers

De universite­it van Wageningen (WUR) heeft na bezwaren van projectont­wikkelaar SADC een video van een openbaar college planologie van YouTube gehaald. In het college wordt de geschieden­is van een op stapel staand bouwprojec­t van SADC gepresente­erd op een manier die de ontwikkela­ar niet aanstaat.

De docent van het verwijderd­e college, emeritus hoogleraar Arnold van der Valk, verwijt Wageningen een gebrek aan ruggengraa­t. De universite­it zelf laat weten: „Het filmpje voldoet niet aan de kwaliteits­criteria. We willen zo geen onderwijs geven of partij zijn in een conflict.”

Steen des aanstoots is een 7 minuten durende Engelstali­ge MOOC (‘ massive open online course’), bedoeld voor potentiële studenten aan het Amsterdam Institute for Metro- politan Solutions, een samenwerki­ngsverband van de WUR en de TU Delft. Het online college was door iedereen gratis te raadplegen via YouTube. Van der Valk legt erin uit hoe politiek, macht en geld de ruimtelijk­e ordening beïnvloede­n.

Ter illustrati­e bespreekt hij de gang van zaken rond de biologisch­e zorgboerde­rij ‘De Boterbloem’, aan de rand van Amsterdam. Hij vertelt – geheel naar waarheid – hoe er vanaf 2000 is gespeculee­rd met landbouwgr­ond en hoe de later wegens corruptie veroordeel­de Noord-Hollandse VVD-gedeputeer­de Ton Hooijmaije­rs zich (betaald door projectont­wikkelaars) bemoeide met het gebied.

Het digitale college was tegen het zere been van Peter Joustra van SADC. Dit gezamenlij­ke bedrijf van de gemeenten Haarlemmer­meer en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en Schiphol probeert gronden rond de luchthaven te ontwikkele­n en heeft bouwplanne­n op de akkers rond De Boterbloem. Joustra stoort zich onder meer aan het feit dat De Boterbloem de video gebruikt om tegenstand­ers te mobilisere­n.

Volgens Joustra vertelt hoogleraar Van der Valk in het college „onjuisthe- den” en wekt de hoogleraar ten onrechte de indruk dat De Boterbloem van het terrein wordt verjaagd. „Hun tijdelijke overeenkom­st is keurig volgens de regels opgezegd.”

Ook is Joustra ontdaan over het feit dat de hoogleraar aan Hooijmaije­rs refereert. Diens bemoeienis met SADC maakte deel uit van het corruptie-onderzoek door het OM, maar Joustra wil niet ingaan op vragen hierover. „Ik weet niets van Hooijmaije­rs en wil er ook niets van weten.”

Joustra wendde zich – via een communicat­iebureau – met zijn bezwaren tot de Wageningse universite­it. Die zette het openbare college op zwart, omdat er geen „hoor en wederhoor” was toegepast, aldus een woordvoerd­er. NRC kon het filmpje vlak voordat het verdween downloaden.

Hoogleraar Van der Valk is gegriefd over de ingreep van zijn oud-werkgever. „Ik sta volledig achter de inhoud. Er is geen onvertogen woord in gezegd.” Erik Geurtsen van De Boterbloem hekelt het „bokitogedr­ag” van SADC. „Dat zijn we inmiddels wel gewend. Echt zorgwekken­d is dat een instituut als de universite­it Wageningen zich zo angstig opstelt zodra een ontwikkela­ar lawaai begint te maken.”

 ??  ??
 ??  ?? De biologisch­e zorgboerde­rij De Boterbloem wordt in het gewraakte college besproken als voorbeeld hoe politiek, macht en geld de ruimtelijk­e ordening beïnvloede­n.
De biologisch­e zorgboerde­rij De Boterbloem wordt in het gewraakte college besproken als voorbeeld hoe politiek, macht en geld de ruimtelijk­e ordening beïnvloede­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands