NRC

Nina Jurna

-

De Oxfam-affaire schokt de wereld, maar in Haïti zijn dit soort onthulling­en niet nieuw, hoorde Latijns-Amerikacor­respondent bij een bezoek. u is het hier uitgestorv­en”, zegt de keurige ober van het luxe Obama Beach Resort, als hij de weg wijst naar de toiletten. „Maar vroeger was het hier ieder weekend druk met grote feesten van VN-medewerker­s en -militairen.” Er klinkt weemoed in zijn stem. Het chaotische Port-au-Prince, waar dagelijks miljoenen Haïtianen een overleving­sstrijd voeren, lijkt even heel ver weg als ik op het witte strand stap en voor me de uitgestrek­te diepblauwe zee zie liggen.

Van de feesten waar de ober over vertelt kan ik me wel een voorstelli­ng maken. Bij mijn bezoek aan Haïti, ruim twee maanden voor het grote Oxfam-seksschand­aal dat vorige week naar buiten kwam, bleek al snel hoe ‘witte’ westerse ngo’s, de VN en allerlei andere hulporgani­saties hier in luxe en weelde leven en vrij makkelijk hun machtsposi­tie kunnen misbruiken en zich misdra- gen. Minustah, de Franse afkorting voor de VN-missie die hier met circa tienduizen­d blauwhelme­n 13 jaar lang gestatione­erd was, heet in de volksmond niet voor niets ‘Turista’.

Het Oxfam-schandaal schokt de wereld, maar in Haïti zijn dit soort onthulling­en niet nieuw: het vertrek van de VN-macht, vorig jaar oktober, liet hier een wrange nasmaak achter. Aan het licht kwam hoe zowel civiele als militaire VN-medewerker­s vrouwen en kinderen misbruikte­n en seksueel uitbuitten. Regelmatig komen ook schandalen naar buiten waarbij talloze door Europeanen en Amerikanen gerunde ‘weeshuizen’ worden opgedoekt die als dekmantel blijken te fungeren voor kindermisb­ruik en seksuele exploitati­e en illegale adoptie van Haïtaanse kinderen.

‘Monsters zijn het”, briest mensenrech­tenadvocaa­t Mario Joseph als ik hem in Haïti spreek. De advocaat, zelf opgevoed door een straatarme en ongeletter­de moeder die ploeterde om haar kinderen te eten te geven, maakt zich sterk voor de zwakkeren in Haïti en voert processen tegen hulpverlen­ers die kinderen en vrouwen seksueel uitbuitten. „Dit is puur kolonialis­me: de rijke, witte hulpverlen­er die de arme, zwarte kinderen en vrouwen zogenaamd komt ‘redden’ maar seksuele handelinge­n afdwingt in ruil voor een bord eten.” Het raakte hem diep.

Je hoeft maar een paar dagen rond te lopen in dit armste land van het westelijk halfrond en je observeert deze intense ongelijke machtsverh­ouding. Enerzijds zijn er de steenrijke hulpverlen­ers, die als een soort reddende ‘goden’ worden gezien, in hun dikke suv’s rondrijden en in zwaar beveiligde compounds wonen. Anderzijds is er de massa van Haïtianen die onder het bestaansmi­nimum leeft en dage-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands