NRC

Aantal suïcides stijgt weer, verschille­n tussen ggz-instelling­en blijven groot

- Frederiek Weeda

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegde terwijl ze in behandelin­g waren bij een psychiater in een ggz-instelling is in 2016 met 5 procent gestegen tot 724. Dit heeft de Inspectie voor de Gezondheid­szorg deze maand bekendgema­kt. Het gaat om zo’n 40 procent van alle suïcides. De geestelijk­e gezondheid­szorg moet suïcide juist voorkomen.

Met de stijging is het aantal gevallen van suïcide in de ggz terug op het niveau van 2014 (727). In 2015 was voor het eerst sinds jaren nog sprake van een afname, tot 684.

Tussen de klinieken blijven de verschille­n groot. Zo nam van 2014 op 2016 het aantal zelfmoorde­n bij Pro Persona (o.a. Amsterdam, Arnhem, Tiel) fors toe, van 22 naar 41. Dat gebeurde ook bij ggz Eindhoven en de Kempen (van 16 naar 29). Bij ggz Friesland was juist sprake van een afname, van 34 naar 21.

Directeur-geneesheer Roelof Kleppe van ggz Eindhoven en de Kempen noemt de stijging zeer ernstig. Zelfdoding is volgens hem een groot maatschapp­elijk probleem, hij heeft zelf suïcidepre­ventie in de portefeuil­le. „Het is een nare, eenzame manier om dood te gaan. Maar in mijn ervaring fluctueren de suïcideaan­tallen altijd sterk per regio. Bovendien zien we landelijk en internatio­naal een stijging in het aantal zelfdoding­en.”

Kleppe wil de toename van suïcides binnen de psychiatri­e niet „een op een” koppelen aan de bezuini- gingen in de sector sinds 2014. Daardoor verdween bijvoorbee­ld een derde van de toen nog 45.000 ‘bedden’. „Het speelt vast een rol, maar de toename van armoede en eenzaamhei­d zijn ook van invloed. Inmiddels staat de psychiatri­e enorm onder druk. Vooral in de crisisopva­ng moeten we soms uren lang voor een patiënt rondbellen voordat we ergens een crisis-bed vinden. Dat is tijdverspi­lling.”

Vroeger deed ggz Eindhoven net als andere instelling­en aan ‘gastplaats­ing’ in de regio: als een bed onbezet was, kon iemand in een crisis uit een andere regio even bij hen komen. Als zij vol zaten en er moest iemand acuut worden opgenomen, dan kon hij als gast terecht in een andere instelling. „Dat gebeurt niet meer omdat de nood altijd en overal hoog is.” Praten over zelfdoding kan bij hulpen preventiel­ijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Tel. nr. 0900-0113 of www.113.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands