NRC

Mini-Merkel is intimus maar ook bedreiging voor de echte Merkel

De minister-president van Saarland wordt secretaris­generaal van de CDU, net als haar voorbeeld Merkel. Gaat ze die ook opvolgen?

- Juurd Eijsvoogel Door onze correspond­ent

Ze is wel de mini-Merkel genoemd, de vrouw die in Berlijn een sleutelpos­itie krijgt in de politieke kringen rond de bondskanse­lier. Als secretaris-generaal van de CDU moet Annegret Kramp-Karrenbaue­r (55) de grootste partij van Duitsland stabiliser­en én de komende jaren de opvolging van Merkel gaan voorbereid­en.

Er zijn weinig politici die bij Merkel een baan kunnen uitzoeken. Het idee het minister-presidents­chap van Saarland in te ruilen voor de organisato­rische leiding van de CDU kwam van Kramp-Karrenbaue­r zelf. (Omdat haar naam ook voor Duitsers een tongbreker is, wordt ze vaak AKK genoemd).

In overgangst­ijd kan die post een invloedrij­ke functie zijn met perspectie­f. Dat heeft Angela Merkel zélf bewezen: zij werd in 1998 secretaris-generaal, werd in 2000 voorzitter, en in 2005 kanselier.

Tegen die achtergron­d wordt nu gespeculee­rd dat Kramp-Karrenbaue­r een serieuze kandidaat is om Mer- kel op te volgen. Voorlopig is ‘AKK’ voor Merkel vooral een belangrijk­e troef in de lastige actuele situatie: een vertrouwel­ing die weliswaar afkomstig is uit een kleine deelstaat, maar breed respect geniet in de partij, die inhoudelij­k dicht bij Merkel staat maar oog heeft voor de conservati­eve vleugel die zich steeds meer ontheemd voelt in Merkels CDU.

Mocht het tot vervroegde verkiezing­en komen: Kramp-Karrenbaue­r heeft bewezen dat ze verkiezing­en kan winnen. Zoals begin 2017, toen ze bij deelstaatv­erkiezinge­n de SPD ver achter zich liet. Anders dan veel nerveuze partijgeno­ten hield ze het hoofd destijds koel en nam ze geen afstand van Merkels vluchtelin­genpolitie­k. Haar zege in Saarland was de opmaat voor zeges van geestverwa­nten in de CDU in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen, die erg belangrijk waren voor de positie van Merkel in de partij en het land.

Afkomstig uit Saarland (nog geen miljoen inwoners) heeft Kramp-Karrenbaue­r geen grote achterban in Berlijn. Ze deed in Saarland wel veel ervaring op; korte tijd regeerde ze met met FDP en Groenen, en sinds 2012 met de SPD.

Maandag zal het partijcong­res haar benoeming bekrachtig­en, wordt verwacht. Met de keuze voor ‘AKK’ laat Merkel haar critici zien dat ze open staat voor vernieuwin­g. Op een persconfer­entie zeiden beiden dat een fundamente­el debat over de toekomst van de partij nu op de agenda staat. De sleutels van het partijbure­au overhandig­en aan hét gezicht van de conservati­eve vleugel, staatssecr­etaris van Financiën en Merkelcrit­icus Jens Spahn, was voor de bondskanse­lier duidelijk te riskant.

 ?? FOTO TOBIAS SCHWARZ/AFP ?? Annegret Kramp-Karrenbaue­r
FOTO TOBIAS SCHWARZ/AFP Annegret Kramp-Karrenbaue­r

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands