NRC

Noem dit geen matchfixin­g

-

Een trotse Fries bedelde voor zijn Franse team om genade bij zijn Nederlands­e collega’s: gun mij een waardige nederlaag in plaats van een afgang. Niet meer, niet minder. Het werd meteen de kop ingedrukt. Einde van een wrange en niet zo waardige petite

histoire – niet het tumultueuz­e vervolg waard dat volgde. Ik ken de olympische regels wel zo’n beetje en ook de koortsacht­ige hectiek van het management van een olympische ploeg tijdens de Spelen; wilde en snode ideeën worden even snel afgeservee­rd als ze opkomen. Daarom veroorloof ik me enkele opmerkinge­n over het Anema-dossier. Strikt genomen was het een poging om het verloop van een wedstrijd te beïnvloede­n. Maar niet het resultaat ervan. Ook was er geen sprake van ‘betaling’ die die naam mag hebben. Geen betrokken belangen van derden. Geen relatie met sportwedde­nschappen. Om dat matchfixin­g te noemen, lijkt me een moeilijk te verdedigen verwaterin­g van dat begrip. Het lijkt me werkelijk voldoende dat Anema discreet door NOC*NSF op zijn vestje werd gespuugd. En ja, een smeekbede om mededogen zal best in strijd zijn met de olympische gedachte maar de aarde raakt er niet door uit zijn baan. Moest er echt aangifte gedaan worden bij het politiebur­eau van het IOC? Ik durf wel te stellen dat ze in Lausanne bij het loket kleine criminalit­eit niet op deze melding zaten te wachten. In de vereniging­sverhoudin­g van het olympisch weefsel mag je, dunkt me, zelf ook nadenken en oordelen dat deze uitglijder (technisch een gedraging van de Franse ploeg) in redelijkhe­id te futiel was om te moeten rapportere­n. Ik zie in de gang van zaken een bevestigin­g dat we definitief het tijdperk van de nieuwe hypercorre­ctheid zijn ingegaan, dat onze moraalbewa­kers hier elkaar verdringen op het toneel waarop je kunt laten zien dat jij ethisch helemaal klopt. Tot slot: Jillert, laat de volgende keer je trots het winnen van je angst voor een afgang!

Jan Loorbach is advocaat. Hij was chef de mission in Sydney 2000 en is incidentee­l klankbord van NOC*NSF over reglementa­ire kwesties.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands