NRC

Het ANC en het nieuwe staatshoof­d moeten bij zichzelf te rade gaan om te zien hoe het zover heeft kunnen komen

-

D e komende maanden zal blijken dat het verwijdere­n van Zuma kinderspel was vergeleken met de herstelwer­kzaamheden die na bijna negen verloren jaren verricht moeten worden. De rot zit diep. Het staatsappa­raat en overheidsb­edrijven zijn voor mensen met de juiste connecties een melkkoe geworden en dat ging ten koste van publieke diensten als onderwijs, zorg en veiligheid. De economisch­e groei van Zuid-Afrika bleef intussen achter bij die van de rest van het continent. Werklooshe­id en armoede namen toe en de staatsschu­ld liep hard op. Zuma heeft Zuid-Afrikanen „gedwongen om over de rand van de afgrond te kijken”, vatte dichter en oud-journalist Antjie Krog in NRC het gevoelde sentiment samen.

In zijn eerste State of the Nation- toespraak voor het parlement beloofde Ramaphosa vrijdag hard op te treden tegen corruptie en vriendjesp­olitiek. Hij wil een „fatsoenlij­ke samenlevin­g” die „plundering van publieke middelen niet accepteert”. Het creëren van werk en het vermindere­n van ongelijkhe­id zijn weer prioriteit­en. In de geest van Mandela deed hij handreikin­g aan alle bevolkings­groepen. Dat is lovenswaar­dig en voor het ANC, kort voor verkiezing­en, van levensbela­ng wil het in het centrum van de macht blijven.

Maar de partij en het nieuwe staatshoof­d moeten bij zichzelf te rade gaan om te zien hoe het zover heeft kunnen komen. Dat is niet alleen cruciaal voor ZuidAfrika zelf, maar voor de hele regio. De politieke oppositie, maatschapp­elijke organisati­es, de pers en de rechterlij­ke macht hebben onversaagd en met groot eigen risico de druk op de ketel gehouden. Zij lieten zien dat de Zuid-Afrikaanse democratie in krap 25 jaar vele stormen aankan. Inwoners van buurlanden waar die traditie fragieler is, hebben de gebeurteni­ssen in regiomacht Zuid-Afrika op de voet gevolgd. Het land heeft als Afrikaans gidsland een reputatie te verliezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands