NRC

Zaten zijn reserves over de Duitse hereniging Lubbers in de weg? Nee, stelt

-

uud Lubbers liep in 1994 het voorzitter­schap van de Europese Commissie mis. In verklaring­en hiervoor wordt steevast gewezen op diens aanvankeli­jke reserves bij de Duitse eenwording. Hij uitte die twijfels tijdens een diner van regeringsl­eiders in Straatsbur­g, vlak na de val van de Muur. Toenmalig bondskanse­lier Helmut Kohl heeft hem dat nooit vergeven. Nu stond Kohl bekend om zijn lange tenen en om zijn olifanteng­eheugen, maar het is de vraag of deze verklaring volstaat. Was het niet veeleer zo dat Lubbers’ optreden in het buitenland anders werd gepercipie­erd dan bij ons? Wat Lubbers zo succesvol maakte in de Nederlands­e politiek, het onnavolgba­re compromis, het polderen tot aan het gaatje, werkte in het buitenland juist tegen hem. Illustrati­ef hiervoor zijn de uiteenlope­nde management­stijlen van Kohl en Lubbers.

Kohl ging uit van een aantal morele waarden en heldere afspraken, waarbinnen de ander een zekere vrijheid van handelen had. Hij liet zijn macht juist gelden door afstand te houden. Lubbers daarentege­n was een pragmaticu­s die ‘werkendewe­g’ naar oplossinge­n zocht. Hij was voortduren­d in gesprek en zat er bovenop. Het Bondsdagli­d Otto Fricke zei afgelopen week nog op Radio 1 dat hij van oud-minister Hans-Dietrich Genscher had gehoord hoe Kohl over de Nederlande­rs dacht: „Je weet niet wat er de komende dag gebeurt.”

Vlak na de val van de Muur zat er nogal wat ruis op de lijn tussen Den Haag en Bonn, de toenmalige regeringsz­etel. De grootste inschattin­gsfout van de Nederlands­e diplomatie, Zwarte Maandag, toen het Nederlands­e voorstel voor een nieuwe architectu­ur van de Europese Gemeenscha­p werd afgestemd, is Lubbers misschien nog het minst aan te reke-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands