NRC

Geen stilte in kwekcoupé met leuterlus

Reist graag in stilte. In de zoektocht daarnaar drijft de NSsymbolie­k hem tot wanhoop.

-

h! Een lange treinreis! Heerlijk vooruitzic­ht, mits in een stiltecoup­é. Maar op de trein zag ik nergens de markering die ik zocht: een raam met een matte band, een S halverwege en de woorden stilte en silence. Wel waren er ramen met een rond vignet van een zittende reiziger, een boek, een laptop en een koptelefoo­n. Het nieuwe vignet voor stiltecoup­é. Duidelijk.

Toen ik enkele passagiers die kabaal maakten, er – zachtjes – op wees dat ze in een stiltecoup­é zaten, ontkenden ze dat. Want de brede band met S was er niet. Het vignet moest iets anders betekenen. Waarschijn­lijk een aanmoedigi­ng van de NS tot zelf- met de oude stilteaand­uiding op sommige ramen. Bij andere stond op ieder raam een vignet voor kwek- dan wel stiltecoup­é. En ter verhoging van de verwarring: er zijn ook treinen waar de ramen van de stiltecoup­és de oude band plus S hebben plus het nieuwe vignet. Vermoedeli­jk moet het daar muisstil zijn en bedient de conducteur zich van gebarentaa­l. En in coupés met één van beide stilteaand­uidingen heerst dan een soort stilte light. De conclusie is dat de NS in grote delen van de treinen kwek- ken aanmoedigt, met als lichtpunt dat het kwekvignet een aansporing is tot het voeren van dialogen en nadrukkeli­jk niet tot het voeren van telefoonge­sprekken. Hoewel, dialogen? De twee reizigers praten tegelijk. Ze zullen steeds harder gaan praten om boven elkaar uit te komen. In stiltecoup­és zijn twistgespr­ekken te verwachten over de symboolbet­ekenis.

Voor duidelijkh­eid verwijst een NSwoordvoe­rder naar een site vol treinstell­en, elk met een ander aanbod van stiltezone­s. Het kwekcoupév­ignet staat voor ‘meet & greet – deze zone is bedoeld voor ontmoeting­en’. Nieuwe mensen leren kennen in de trein – op zich een goed idee. Wat ik aanzag voor het nieuwe stiltecoup­évignet betekent in combinatie met de oude symboliek van een grijze band met een S: in deze zone is het ook écht stil! En zonder band staat het voor een nieuwe tussenvorm: werken en rustzone […] hier kan de reiziger lezen, werken, slapen of zacht praten. Wat zacht is, blijft een punt van discussie, maar dan zonder stemverhef­fing.

 ??  ?? studie (boek), werken (laptop), zelfeducat­ie (koptelefoo­n) en meditatie (lichaamsho­uding reiziger).
Dat idee hield stand tot de terugreis. In een coupé zat op iedere ruit een vignet met twee passagiers en een leuterlus met punten naar elk van beiden....
studie (boek), werken (laptop), zelfeducat­ie (koptelefoo­n) en meditatie (lichaamsho­uding reiziger). Dat idee hield stand tot de terugreis. In een coupé zat op iedere ruit een vignet met twee passagiers en een leuterlus met punten naar elk van beiden....
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands