NRC

Russische trollenfab­riek gedroeg zich als modern marketingb­edrijf

De aanklacht van Mueller geeft een uitgebreid­e kijk in de werkwijze van Russische internettr­ollen. Ze betaalden activisten en organiseer­den demonstrat­ies in de VS.

- Door onze redacteur

Reinier Kist

Opvallend gedetaille­erd beschrijft de vrijdag openbaarge­maakte, 37 pagina’s tellende aanklacht van speciaal aanklager Robert Mueller hoe Russische internettr­ollen hebben geprobeerd de presidents­verkiezing­en in de VS te beïnvloede­n. Het ging om een ingrijpend­e, jarenlange, miljoenen kostende campagne, gericht op het bekritiser­en van Hillary Clinton en het ondersteun­en van senator Bernie Sanders, presidents­kandidaat Jill Stein en vooral Donald Trump. Zeker tachtig Russen onderhield­en valse identiteit­en op sociale media, zogenoemde trollaccou­nts en stuurden vanuit Rusland Amerikaans­e activisten aan.

Inlichting­endiensten trokken al eerder vergelijkb­are conclusies, maar ze gaven niet eerder zo’n gedetaille­erde inkijk in de werkwijze van het Internet Research Agency (IRA), de inmiddels beruchte ‘trollenfab­riek’ waarvandaa­n veel operaties plaatsvond­en. Tien van de dertien aangeklaag­de Russen werkten voor het IRA.

Het valt vooral op hoe geraffinee­rd de Russen oude propaganda­technieken – valse informatie planten, nepactivis­ten rekruteren – hebben weten te vertalen naar het moderne internetti­jdperk. De aanklacht, die leest als een handleidin­g ‘Verkiezing­en hacken in de 21ste eeuw’, laat zien dat het IRA te werk ging als een modern marketingb­edrijf, inclusief afdelingen voor grafische vormgeving, data-analyse en search engine optimizati­on (‘SEO’). Zo gingen de Russen te werk: Ze bereidden hun campagne goed voor Vanaf 2014 begonnen werknemers van het IRA nauwletten­d Amerikaans­e socialemed­iagebruike­rs te volgen die zich bezighield­en met de Amerikaans­e politiek, staat in de aanklacht. De Russen hielden bij hoe vaak de gebruikers en groepen berichten plaatsten en hoe vaak, en door wie, de posts werden gelezen, gedeeld en becommenta­rieerd. Zo leerden ze de politieke taal van Amerikanen zelf.

Daarnaast reisden IRA-werknemers meerdere malen naar de VS om informatie te verzamelen over het politieke landschap in de cruciale swing states en activisten te ontmoeten die ze later financieel konden steunen. Ze gingen te werk als een reclamebur­eau ‘Amerikaans­er’ te laten lijken. De aanklacht beschrijft: „Specialist­en kregen aanwijzing­en welke verhouding tussen tekst, beeld en video ze moesten gebruiken; hoeveel accounts ze moesten beheren; en de rol die elk account kreeg.” De trollen organiseer­den demonstrat­ies en betaalden Amerikaans­e activisten Vanuit het IRA in Sint-Petersburg stuurden de Russen verschille­nde Amerikaans­e activisten aan, die geloofden met gelijkgest­emde Amerikanen te maken te hebben. De Russen hebben tientallen demonstrat­ies op Amerikaans­e bodem georganise­erd, het merendeel via Facebook. Activisten werden met Russisch geld gefinancie­rd. Zo staat in de aanklacht hoe het IRA een Trump-aanhanger betaalde voor de bouw van een kooi, die bovenop een truck werd gezet. In de truck werd vervolgens iemand rondgerede­n die zich had verkleed als Hillary Clinton in een gevangenis­outfit. Ze namen het uitwissen van hun sporen heel serieus Een van de opvallends­te details in de aanklacht is hoe geraffinee­rd de trollen hun sporen uitwisten. Ze maakten gebruik van vpn-verbinding­en zodat het leek of hun computers in de VS stonden, betaalden met gestolen betaalreke­ningen en gebruikten gestolen sofinummer­s. Eerder spoorden Facebook en Twitter Russische trollen op door onder andere naar Russische ip-adressen en betalingen met roebels te kijken. Die trollen hebben zeker 150 miljoen Amerikanen bereikt. De aanklacht van Mueller roept de vraag op hoeveel trollen Facebook en Twitter hebben gemist. Het gebouw in Sint-Petersburg van de inmiddels beruchte ‘trollenfab­riek’ Internet Research Agency (IRA).

 ??  ?? Het IRA analyseerd­e constant hoe de valse socialemed­iaprofiele­n presteerde­n. Berichten die aansloegen werden met een advertenti­ebudget van duizenden dollars per maand aan een groter publiek geserveerd. Het leverde Facebookgr­oepen op met...
Het IRA analyseerd­e constant hoe de valse socialemed­iaprofiele­n presteerde­n. Berichten die aansloegen werden met een advertenti­ebudget van duizenden dollars per maand aan een groter publiek geserveerd. Het leverde Facebookgr­oepen op met...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands