NRC

En dat scannen is straks heel gangbaar

-

Er wordt snel voortgang geboekt in gezichtshe­rkenningst­echnologie. Dat zorgt voor nieuwe toepassing­en, maar roept ook vragen op. e iPhone X ontgrendel­t als de eigenaar van het toestel ernaar kijkt. Facebook weet welke gebruikers op een willekeuri­ge foto staan omdat een algoritme de gezichten herkent. En de Nederlands­e politie spoort verdachten op door beelden van beveiligin­gscamera’s, mobiele telefoons en sociale media te koppelen aan een database met gezichten van ruim een miljoen criminelen.

Gezichtshe­rkenningst­echnologie klonk nog niet zo lang geleden als sciencefic­tion, maar dringt inmiddels langzaam door tot het dagelijkse leven. De beste systemen werken met deep learning- algoritmen die in sommige gevallen beter gezichten kunnen herkennen dan mensen. Dat biedt allerlei praktische toepassing­en, zoals de mogelijkhe­id om te betalen met je gezicht. Maar de technologi­e roept ook privacyvra­gen op. Willen we leven in een wereld waarin ons gezicht constant door camera’s wordt gevolgd?

Zoeken in enorme mensenmass­a’s

Het Frans-Nederlands­e beveiligin­gsbedrijf Gemalto bracht begin dit jaar een systeem op de markt waarmee beveiligin­gscamera’s in enorme mensenmass­a’s live gezichten kunnen herkennen. Het systeem scant duizenden gezichten tegelijk en kan in een ogenblik achterhale­n welk gezicht voorkomt in een database van gezochte criminelen of bekende terroriste­n, claimt het bedrijf.

China loopt voorop met de invoering van de gezichtshe­rkenningst­echnologie. Foto’s van een Chinese agent met een zonnebril met ingebouwde camera gingen vorige week de wereld over: de futuristis­che bril herkent criminelen op straat die in een database staan geregistre­erd en heeft al bijgedrage­n aan een handvol arrestatie­s, claimen de autoriteit­en. Camerasyst­emen zijn in China al enige tijd uitgerust met gezichtshe­rkenningss­oftware. En betalen kan in sommige Chinese winkels door even in een camera te kijken.

Computers zijn al langer in staat om in een database van goed belichte, frontaal gefotograf­eerde gezichten dezelfde persoon te herkennen. De uitdaging was om betrouwbar­e resultaten te krijgen uit alledaagse foto’s en camerabeel­den, inclusief half gefotograf­eerde gezichten, verstopt achter petten, hoeden en baarden.

Deep learning bracht uitkomst. Deze vorm van kunstmatig­e intelligen­tie werkt met neurale netwerken die zijn geïnspiree­rd op de werking van de menselijke hersenen. Ze blinken uit in het herkennen van patronen in grote hoeveelhed­en data.

Gevoed met miljarden foto’s

Deep learning-netwerken werden de afgelopen jaren gevoed met miljarden foto’s die op het web rondslinge­ren. Zo hebben wetenschap­pers en bedrijven de netwerken ‘getraind’ om algemene kenmerken in een gefotograf­eerd gezicht te herkennen, ongeacht de details. Het algoritme herkent Bob Dylan, of hij nu oud of jong is en of hij nu een sjaal voor zijn mond heeft of een mondharmon­ica.

De Twentse startup 20Face werkt met algoritmen ontwikkeld aan de Universite­it Twente, die bijzonder goed in staat zijn deels bedekte, slecht verlichte of vanuit een vreemde hoek gefotograf­eerde gezichten te herkennen. Heeft iemand zijn baard laten groeien, dan nog weet de software van 20Face hem in de meeste gevallen te identifice­ren.

In het voetbalsta­dion van Heracles Almelo loopt momenteel een proef met het systeem van 20Face, dat vipklanten toegang geeft via gezichtshe­rkenning. Directeur Peter Hoekstra: „De hostess staat klaar met je favoriete drankje omdat de computer haar heeft verteld wie eraan komt.”

Dankzij de vlucht die de technologi­e de laatste jaren heeft genomen worden plotseling veel toepassing­en mogelijk, zegt Hoekstra. Hij ziet een toekomst voor zich waarin gezichtshe­rkenning tickets, wachtwoord­en, vingerafdr­ukken en identifica­tiepasjes vervangt.

In die net zo verre toekomst zwiepen deuren van kantoorgeb­ouwen open omdat de beveiligin­gscamera’s bevoegd personeel herkennen en start een auto alleen als de camera het gezicht van de rechtmatig­e eigenaar registreer­t. Vooral relatief kleine databases – driehonder­d bewoners van een verzorging­stehuis, duizend bezoekers van een concert – leveren momenteel zeer betrouwbar­e resultaten op, zegt de Hoekstra.

Seksuele geaardheid inschatten

Maar er liggen ook privacygev­aren op de loer. Deep learning-algoritmen zijn bijvoorbee­ld in staat heel nauwkeurig iemands seksuele geaardheid in te schatten, bewezen Amerikaans­e wetenschap­pers onlangs. Emoties aflezen van iemands gezicht vormt ook geen uitdaging meer. Technisch gezien staat niets camerasyst­emen in de weg om intieme details van elke voorbijgan­ger bij te houden. Adverteerd­ers en leverancie­rs van reclamezui­len kunnen geïnteress­eerd zijn in die informatie.

Hans de Zwart, directeur van burgerrech­tenbewegin­g Bits of Freedom, maakt zich grote zorgen over de koppeling van virtuele profielen aan de echte wereld. „Dat Facebook je vrienden kan herkennen op een foto, betekent dat ze die technologi­e ook aan derden beschikbaa­r kunnen stellen. We zijn één stap verwijderd van een Facebook-app die adverteerd­ers en winkeliers exact vertelt wie er op de stoep lopen en wat ze leuk vinden.”

In Rusland is een vergelijkb­are app al op de markt. FindFace koppelt foto’s die door gebruikers worden geüpload aan een profiel op VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland. Het lukte de 21-jarige fotograaf Yegor Tsvetkov in 2016 om met FindFace het VKontakte-profiel te achterhale­n van een groot aantal passagiers in de Moskouse metro, zonder dat ze wisten dat ze werden gefotograf­eerd. „Zo wordt anonimitei­t langzaam maar zeker iets uit het verleden”, zegt De Zwart. „Met elke privacy-inbreuk die we toelaten schuift de grens weer iets verder op.”

Maar er zijn toch zeker privacywet­ten die zulke praktijken in Nederland verbieden? De Zwart relativeer­t: „Zolang bedrijven toestemmin­g vragen aan gebruikers mogen ze heel veel.”

Dat klopt, zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, ict-jurist aan de Universite­it van Amsterdam. „Foto’s van gezichten zijn persoonsge­gevens. En als een bedrijf toestemmin­g heeft gekregen mag het, onder voorwaarde­n, gebruik maken van persoonsge­gevens.”

Toch denkt Zuiderveen Borgesius dat een app als FindFace niet snel in Nederland op de markt komt. „Bedrijven zijn toch huiverig om voor zo’n forse privacy-inbreuk toestemmin­g te vragen. Zij zijn natuurlijk bang dat niemand akkoord gaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands