NRC

Beleggen als surprise

Donderdag lanceren drie bekenden uit het Nederlands­e bedrijfsle­ven een zeldzaam beursfonds. Eerst kopen beleggers een aandeel, pas later wordt de investerin­g bekend.

- Door onze redacteur Camil Driessen

De een was de baas bij Delta Lloyd, de ander topman bij ’s lands grootste familiebed­rijf SHV en de derde werkte in de top bij ABN Amro, ING en Morgan Stanley. Gezamenlij­k vragen Niek Hoek, Stephan Nanninga en Gerbrand ter Brugge beleggers nu om een blanco cheque van maximaal 100 miljoen euro.

Donderdag gaat hún bedrijf Dutch Star Companies One naar de Amsterdams­e beurs. „De naam verwijst naar het doel”, zei Nanninga vorige week in een toelichtin­g voor beleggers: een goed presterend Nederlands ‘sterrenbed­rijf ’ kopen.

Dutch Sta ris een‘ spa c ’: een special purpose acquisitio­n company. Spacs zijn zeldzaam op het Damrak. Het is een investerin­gsvehikel dat via een beursgang geld ophaalt om daarna een belang in een nog nader te bepalen bedrijf te nemen. Omdat beleggers moeten inleggen voordat bekend is in welk bedrijf geïnvestee­rd wordt, spreken Angelsaksi­sche media vaak vaneen‘ blanco cheque bedrijf ’.

Helemaal eerlijk vindt Niek Hoek die typering niet, vertelt hij telefonisc­h. „Er wordt weleens gewezen op het feit dat er veel onzeker is aan een spac, maar die mening deel ik niet.” Het geld van beleggers wordt direct apart gezet op een derdenreke­ning en pas besteed als 70 procent van de beleggers instemt met een investerin­gs- voorstel. Beleggers die het niet zien zitten, kunnen hun aandelen terugverko­pen tegen 99 tot 100 procent van de aanschafpr­ijs, zegt Hoek. „Het risico is dus overzichte­lijk.”

Flinke opmars

Spacs zijn populair in de Verenigde Staten en bezig met een flinke opmars, zo blijkt uit cijfers van beursbedri­jf Nasdaq, waar 90 procent van alle Amerikaans­e spacs genoteerd staan. Vorig jaar vonden er aan de Nasdaq 25 ‘spacbeursg­angen’ plaats, in 2010 waren dat er nog twee. In totaal werd met de beursgange­n vorig jaar 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro) opgehaald, bijna 90 procent meer dan een jaar eerder.

De grootste Amerikaans­e spacbeursg­ang vorig jaar – van Silver Run II – was goed voor zo’n 900 miljoen dollar. De ‘spactrend’ is ook overgewaai­d naar Londen, constateer­t advocatenf­irma Latham & Watkins. Vorig jaar vonden er aan de London Stock Exchange vijftien spacbeursg­angen plaats. Een jaar daarvoor waren dat er nul.

Het idee voor Dutch Star komt niet uit New York of Londen, maar uit Milaan. Hoek vertelt hoe Ter Brugge, die tegenwoord­ig als partner bij financieel adviesbure­au Oaklins werkt, zag hoe een Italiaanse partner de afgelopen jaren drie keer succesvol met een spac in Italië naar de beurs ging. „Toen is hij gaan nadenken: ‘Voor wie in Nederland zou dat iets zijn?’, en is hij bij mij langsgekom­en.” Hoek stelde vervolgens voor omNanninga – met wie hij al sinds zijn studentent­ijd bevriend is – erbij te halen vanwege diens ervaring met familiebed­rijven.

Gedrieën zijn zij de gezichten van het bedrijf. „Zo’n spac wordt gedragen door deskundige promotors met een goed netwerk. En als je het netwerk van Stephan, Gerbrand en mij optelt, hebben wij een formidabel netwerk in Nederland”, zegt Hoek.

Het trio investeert tijd (ze ontvangen geen salaris) en geld (1,75 miljoen euro) om de kosten van de beursgang te dekken. In ruil daarvoor ontvangen ze een aandelen-en certificat­en pakket da tin het gunstigste scenario in de jaren na de beursgang zo’n 15 miljoen euro waard kan worden. Hoek: „Maar dan is alles uitermate goed gegaan en hebben de investeerd­ers een heel mooi rendement geboekt. Ook los daarvan vinden wij het vooral leuk om dit met zijn drieën te doen.”

Alleen in 2007 en 2008 zag het Damrak spacbeursg­angen, drie in totaal. Ze waren geen onverdeeld succes. Pan-European Hotel Acquisitio­n Company wist geen overname te realiseren waarna beleggers hun geld terugkrege­n. Germany 1 Acquisitio­n (dat een Duitse toeleveran­cier voor de zonne-energiesec­tor kocht) en Liber- ty Internatio­nal (dat een Britse verzekeraa­r kocht) verlieten vrij snel de Amsterdams­e beurs.

De parallelle­n met Dutch Star C ompa nies One zijn beperkt. Hoeken consorten willen via hun investerin­gsvehikel een minderheid­sbelang nemen ineen goedlopend­e Nederlands­e ondernemin­g–liefste en familie bedrijf–waarvan het management nog zeker vijf tot tien jaar blijft zitten. Hoek en Nanninga zullen daarnaast minimaal drie jaar als commissari­s beschikbaa­r zijn.

Zwaargewic­hten

En in tegenstell­ing tot de initiatief­nemers van de spacs van tien jaar geleden wordt het Dutch Star-bestuur gevormd door zwaargewic­hten uit de top van het Nederlands­e bedrijfsle­ven. Naast Hoek, Nanninga en Ter Brugge hebben nog vijf grote namen zitting als commissari­s. Neem Rob ten Heggeler (oud-topman van zakenbank NIBC), Aat Schouwenaa­r (oud-topman Endemol) en chemiemilj­onair Joop van Caldenborg­h. Zij investeren ook zelf fors, Van Caldenborg­h steekt 7,5 miljoen euro in aandelen en certificat­en van Dutch Star.

Dutch Star had vorige week bij de publicatie van de prospectus 50,5 miljoen euro aan toezegging­en binnen. Doel is om daar voor donderdag maximaal 100 miljoen euro van te hebben gemaakt. Intekenen kan vanaf 100.000 euro. Hoek: „De gedachte is dat dit voor mensen is die weten wat beleggen is en die het zich kunnen permittere­n. De kleine particulie­re belegger kan straks als we op de beurs zitten een aandeel kopen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De drie mannen achter ‘Dutch Star’. Van bovenaf: Niek Hoek, Stephan Nanninga en Gerbrand ter Brugge.
De drie mannen achter ‘Dutch Star’. Van bovenaf: Niek Hoek, Stephan Nanninga en Gerbrand ter Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands