NRC

Mueller dagvaardt Nederlands­e jurist

De advocaat Alex van der Z. moest voor de Amerikaans­e rechter verschijne­n wegens liegen over contacten met Trump-medewerker­s.

- Door onze redacteure­n en

Twee gewonde kinderen na een bombardeme­nt dinsdag in Oost-Ghouta. Hij zei dat ze zullen worden gestatione­erd langs de Turkse grens en een Turkse opmars moeten voorkomen.

De vraag is of Turkije toestemmin­g van Rusland had voor de aanval op het konvooi van het Syrische regime, waarbij mortieren zouden zijn ingezet. Zal Rusland het luchtruim boven Afrin openhouden voor Turkije?

Volgens president Erdogan bestond het konvooi uit shi’itische milities die onafhankel­ijk opereerden. Hij zei dat hij Iran en Rusland er eerder van overtuigde geen troepen naar Afrin te sturen. „We kunnen dat niet toestaan. Ze zullen een zware prijs betalen.”

Oost-Ghouta

Eva Cukier Guus Valk

Voor het eerst is er een Nederlande­r opgedoken in het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. De in Londen werkzame advocaat Alex van der Z. is gedagvaard wegens het geven van een valse getuigenis aan onderzoeke­rs van Mueller. Dat maakte zijn voormalige werkgever, de Londense advocatenf­irma Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, dinsdag bekend.

Van der Z. werd dinsdagmid­dag voorgeleid voor de rechtbank in Washington, waar hij schuld bekende. In een eerder stadium van dit onderzoek betekende dit altijd dat de speciaal aanklager een akkoord heeft gesloten met een verdachte. Dat zou betekenen dat Van der Z. meewerkt aan het onderzoek, in ruil voor strafvermi­ndering.

Van der Z. zou gelogen hebben over zijn contact met de Amerikaans­e lobbyist Richard Gates, een naaste medewerker van Trumps oud-campagnele­ider Paul Manafort. Gates en Manafort werden eerder door Mueller aangeklaag­d wegens witwassen en samenzwere­n. Ook zou Van der Z. gelogen hebben over een ander gesprek, met een niet nader geïdentifi­ceerde ‘persoon A.’

Volgens de aanklacht werkte Van der Z. in 2012 voor het Oekraïense ministerie van Justitie. Hij had in september 2016 nog gecommunic­eerd met Gates over dit werk, maar had dit verzwegen tegen Muellers onderzoeke­rs. Ook wiste Van der Z. e-mails.

Oekraïens ministerie

De advocatenf­irma waarvoor Van der Z. tot vorig jaar werkzaam was, stelde in 2012 een rapport op voor het Oekraïense ministerie van Justitie dat de weg bereidde voor de vervolging en veroordeli­ng van oudpremier Joelia Timosjenko. Zij werd in 2011 onder het bewind van haar rivaal, toenmalig president Viktor Janoekovit­sj, veroordeel­d wegens machtsmisb­ruik in een gasdeal met Rusland.

Die kwestie werd door Europa en de VS beoordeeld als politiek gemotiveer­d, maar die zienswijze werd door het rapport van de firma Skadden terzijde geschoven. Daarop werd Timosjenko alsnog veroordeel­d. De firma ontving 12.000 dollar voor het rapport, zo schrijft Bloomberg. Maar ontving een jaar later nog eens 1 miljoen dollar. De firma Skadden meldt dat zij Van der Z. vorig jaar heeft ontslagen en dat het bureau meewerkt met Muellers onderzoek.

Janoekovit­sj vluchtte in 2014 na de Maidan-opstand naar Rusland en werd opgevolgd door president Petro Porosjenko.

De Nederlande­r heeft ook een Russische connectie. Hij is sinds juni vorig jaar juni getrouwd met Eva Khan, de dochter van de Russische oligarch German Khan, een van de oprichters van de roemruchte Russische telecommun­icatiefirm­a Alfa Group, tevens mede-eigenaar van de internatio­nale investerin­gsfirma LetterOne. Van der Z. en Khans dochter leerden elkaar kennen in Londen, waar zij kunstgesch­iedenis studeerde, aldus Oekraïense media.

Deze German Khan is weer op een opmerkelij­ke manier verbonden aan Donald Trump. Hij is een juridische procedure begonnen tegen de website BuzzFeed, die begin vorig jaar het zogenoemde Steele-dossier openbaar maakte. Dit dossier, van een voormalige Britse geheim agent bevat (onbewezen) beschuldig­ingen aan het adres van Trump. Zo zou de Amerikaans­e president chantabel zijn in Rusland.

Het is de zesde keer dat Robert Mueller met aanklachte­n komt in zijn onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en van 2016.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands