NRC

Losgeld en leugens als familietra­uma

Sonja Holleeder zei dat ze niet anders kon dan gewoon blijven doen tegen broer Willem. Anders „dacht hij dat je met de politie praatte”. Over het losgeld van de Heinekenon­tvoering mocht nooit gesproken worden

- Door onze redacteur

Jan Meeus

Een spiegelpal­eis. Dat is misschien wel de beste omschrijvi­ng van het leven van Sonja Holleeder zoals zijzelf het dinsdagmid­dag schetste tijdens de tweede dag van haar getuigenve­rhoor in de strafzaak tegen haar broer Willem Holleeder.

Sonja Holleeder heeft belastende verklaring­en afgelegd tegen haar broer tussen 2013 en 2017. Zij beschuldig­t hem onder andere van de moord op haar partner, Cor van Hout. Willem en Cor waren jeugdvrien­den en, met anderen, betrokken bij de ontvoering van Freddy Heineken. Deze misdaad, die van de twee mannen bekende Nederlande­rs maakte, speelt nog altijd een cruciale rol in de familiever­houdingen. Volgens Sonja is Willem altijd uit geweest op een deel van het losgeld dat Cor had geïnvestee­rd in raambordel­en op de Achterdam in Alkmaar.

Hoge en soms harde stem

In de rechtbank wordt duidelijk hoe gevoelig het verhoor ligt voor broer en zus Holleeder – verdachte en getuige. Willem zit te wiebelen op zijn stoel en schudt soms nadrukkeli­jk met zijn hoofd als Sonja een vraag beantwoord­t. Sonja heeft een hoge en soms harde stem en spreekt met een licht accent van de Amsterdams­e Jordaan.

Ze reageert soms geagiteerd en krijgt het te kwaad als ze vragen krijgt over haar verstandel­ijk gehandicap­te dochter Bo, die is opgegroeid in een adoptiegez­in. Ze wil niks over haar zeggen. Behalve dan dat haar broer Willem een verhaal heeft geplugd over deze dochter in een boek over Cor. Dat deed Willem volgens haar om „Cor in een kwaad daglicht te stellen”.

Sander Janssen, een van de twee advocaten van Willem Holleeder, begon het verhoor door haar te confronter­en met een lange serie afgeluiste­rde telefoonge­sprekken uit de periode tussen 1995 en 2006. Volgens Janssen zijn die gesprekken in strijd met het beeld van de tiran dat Sonja heeft geschetst over haar broer. Willem Holleeder is vriendelij­k tegen Sonja en haar kinderen, koopt cadeautjes en doet klusjes. En Sonja’s kinderen bellen soms ook met Willem, die ze dan oompje noemen.

Schone schijn

Volgens Sonja is dat allemaal schone schijn. Zij moest gewoon blijven doen, vertelde ze. „Dat kon gewoon niet anders.” Willem vertrouwde het niet als je anders deed dan normaal. „Dan dacht hij dat je met de politie praatte.”

Advocaat Janssen zei dat hij het niet kon geloven dat iedereen in het gezin van Sonja bleef doen alsof er niks aan de hand was en dat ook haar kinderen mee acteerden.

„Dat is voor een ander niet te begrijpen. Ik ben alles blijven doen voor Willem. Dat moest wel omdat hij iets anders niet accepteerd­e”, aldus Sonja Holleeder. „Maar we hebben het hier wel over de man die Cor heeft laten vermoorden. Hoe verwacht u dat ik daartegeno­p kon?”

Het is een steeds terugkeren­d thema in het Holleeder-dossier. Weet je wat het is, zo zei Sonja vlak voor de pauze: „Hij kan het zo mooi verbloemen. Hij had me al in de tang voordat de aanslag werd gepleegd. En zo maakt hij je deelgenoot van zijn daden. Je kan dan niet anders.”

In het tweede deel van het verhoor sneed advocaat Janssen een ander thema aan: de criminele erfenis van Cor van Hout, die in 2003 is vermoord. Over die erfenis is in de aanloop naar de feitelijke behandelin­g van de zaak al veel gesproken. Geld is de as waar deze zaak om draait, zo vatte rechtbankv­oorzitter Frank Wieland dit thema samen.

Raambordel­en

Tijdens het verhoor over deze kwestie moest Sonja Holleeder bekennen dat ze in het verleden over de afwikkelin­g van de criminele erfenis van Cor van Hout heeft gelogen. Het gaat daarbij specifiek over een aantal raambordel­en op de Achterdam in Alkmaar, die in het midden van de jaren 90 zijn gekocht met het nooit gevonden losgeld van de Heinekenon­tvoering.

De rol van Sonja bij de verkoop van die panden is door justitie uitgebreid onderzocht. Uiteindeli­jk trof ze een schikking waarbij ze ruim 1 miljoen euro aan achterstal­lige belasting moest betalen.

In de bekentenis over die schikking heeft ze dus gelogen. Dat moest volgens Sonja wel. „Over het losgeld mocht nooit gesproken worden, omdat dan ook de bezittinge­n van Willem in beeld zouden kunnen komen”, aldus Sonja. Dat ging onder andere om gokhallen op de Wallen in Amsterdam. „Die halletjes waren van Willem.” Uit het verhaal van Sonja blijkt dat het Heinekenlo­sgeld een familietra­uma is. Ook Willem Holleeder moest bekennen dat hij eerder heeft gelogen over het losgeld.

Advocaat Janssen vermoedt dat Sonja Holleeder nog altijd niet de waarheid spreekt over de kwestie en wil daarom dat alle afspraken die zij heeft gemaakt met de Belastingd­ienst aan het dossier worden toegevoegd. De rechtbank zal over dat verzoek vrijdag beslissen.

Het is afwachten of dat de rechters zal helpen bij het beantwoord­en van de ultieme vraag: wie spreekt hier de waarheid? De lezingen van broer en zus, verdachte en getuige, lopen zo uiteen dat ze niet allebei waar kunnen zijn. In de rechtbank bleek hoe gevoelig het verhoor van Sonja Holleeder over haar broer Willem Holleeder ligt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands