NRC

‘Een stuk pizza is gezonder als ontbijt dan een kom cornflakes met melk’

-

Dat zei de Amerikaans­e diëtist Chelsey Amer tegen voedingssi­te

De aanleiding

‘Stuk pizza gezonder dan bak cornflakes of muesli als ontbijt’, kopte De Telegraaf op 3 februari. In het artikel zegt de Amerikaans­e diëtist Chelsey Amer dat een stuk pizza een betere ontbijtopt­ie is dan een bakje cornflakes of muesli met melk of yoghurt. Dat checken we.

Waar is het op gebaseerd?

De Telegraaf citeert de Londense krant Evening Standard, maar Chelsey Amers uitspraak verscheen oorspronke­lijk in een interview met de Amerikaans­e voedingssi­te The Daily Meal, op 26 januari. Amer zegt dat een stuk pizza „over het algemeen evenveel calorieën bevat als een kom met ontbijtgra­nen en melk”. Daarnaast bevat pizza „meer eiwitten, waardoor je in de loop van de ochtend minder snel een hongergevo­el krijgt”. Ook heeft pizza meer vetten en minder suikers dan de meeste ontbijtgra­nen, waardoor je suikerspie­gel niet zal pieken. Er ontstond ophef over de claim, die onder meer belandde op sites van de New York Post, Elite Daily en de Chicago Tribune. Amer reageerde zelf op 31 januari in een blogpost op de ophef over haar uitspraak. „Ik heb nooit gezegd dat pizza gezonder is, maar wel dat het meer gebalancee­rd is.” Ze maakte de vergelijki­ng om het bewustzijn te vergroten over het hoge suikergeha­lte en weinig vezels in Amerikaans­e ontbijtgra­nen.

En, klopt het?

We beginnen met het eerste deel van Amers bewering. Ze heeft het over cereals , ontbijtgra­nen. De voedingsst­offen in deze producten kunnen enorm verschille­n qua suiker, vezels en zout. Tot de schijf van vijf behoren havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgra­nen met minder dan 16 gram suiker per 100 gram en zonder toegevoegd zout. Cruesli, cornflakes en ontbijtgra­nen met meer dan 16 gram suiker horen niet in de schijf. Amer heeft het op haar blog specifiek over ontbijtgra­nen met veel suikers, dus we gaan uit van de tweede groep.

Volgens de calorieche­cker van het Voedingsce­ntrum bevat een portie cornflakes (30 gram) 113 kilocalori­eën. Doe hier een glas halfvolle melk (150 ml) van 69 kcal bij en samen wordt het 182 kcal. Het aantal kcal in cornflakes verschilt per merk enorm. Volgens onderzoek van stichting Questionma­rk, die ingrediënt­informatie van voedingsmi­ddelen verzamelt, bevatten cornflakes van de merken Perfekt, Plus en Hahne bijvoorbee­ld acht keer zo veel suikers als de merken Consenza, Smaakt en Your Organix Nature. Ook het aantal calorieën in een pizzapunt is afhankelij­k van wat erop zit en van de grootte. Volgens de calorieche­cker bevat een hele pizza met kaas en tomaat van 350 gram 872 kcal. Verdeel je deze pizza in zes stukken, dan kom je uit op 145 kcal per pizzapunt. Dat is 37 kcal minder dan de cornflakes met melk.

Of een ontbijt gebalancee­rd en daarmee gezond is, hangt af van wat je verder die dag en zelfs die week eet. Volgens diëtist Esther van Etten moeten er vooral goede vezels in zitten. „Een compleet ontbijt bestaat uit eiwitten, een beetje vet en koolhydrat­en. Denk aan haver- mout met melk, een boterham met jam en een gekookt eitje. Of muesli met kwark en noten.”

Het verzadigde gevoel dat Amer belicht in het tweede deel van haar bewering komt vooral door de vetten in pizza: een punt bevat volgens de calorieche­cker bijna drie keer zo veel vetten als een kom cornflakes met melk. „Ik vind het zorgelijk dat mensen nu denken dat pizza zo slecht nog niet is”, zegt Astrid Postma, expert bij het Voedingsce­ntrum. „Het blijft ongezond: weinig groentes, weinig vezels en veel calorieën.”

Conclusie

Sommige pizzapunte­n hebben minder caloriëen dan sommige porties ontbijtgra­nen. Dat maakt pizza echter niet tot een betere ontbijtopt­ie. We beoordelen deze uitspraak als onwaar. Janet Lie Suggesties? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands