NRC

Als zelfbeheer­sing VS ontbreekt, moeten anderen die tonen

-

s een gerichte handelsoor­log nog mogelijk in de sterk geglobalis­eerde economie? Vrijdag werd bekend dat de regering-Trump overweegt de invoer van staal en aluminium aan banden te leggen. Een optie is om alle invoer te treffen met tarieven van respectiev­elijk 24 procent en 7,7 procent, of met quota.

Daarmee betreedt het Witte Huis een wankel pad. De sancties zijn bedoeld tegen China, maar hebben een algemeen karakter om te verhindere­n dat Chinese import via andere kanalen alsnog de Verenigde Staten bereikt. Zo worden anderen ook getroffen en dreigt escalatie. Brussel laat, als mogelijke vergelding voor schade aan de Europese industrie, doorscheme­ren te studeren op tegenmaatr­egelen. Genoemd worden tarieven op Amerikaans­e whiskey en Harley Davidson-motoren. Die worden, niet toevallig, gemaakt in de respectiev­e thuisstate­n van de Republikei­nse voormannen in het Congres, Mitch McConnell en Paul Ryan.

China zelf kondigde, na Trumps maatregele­n tegen de invoer van zonnepanel­en en wasmachine­s, al aan om de import van de graansoort sorghum uit de VS, met een jaarlijkse waarde van 1 miljard dollar (810 miljoen euro), te gaan onderzoeke­n op subsidie of dumping. Dat deed het land negen jaar geleden ook met kippenpote­n uit de VS, waarna de import door antidumpin­gmaatregel­en geheel stilviel. Dat was destijds een reactie op het weren van Chinese autobanden door de regering-Obama.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands