NRC

Nieuwe choreograf­ieprijs (100.000 euro) in Rotterdam

-

Gretha Pama

Nederland krijgt een jaarlijks choreograf­ieconcours waarvan de hoofdprijs 100.000 euro bedraagt. Van dat geld krijgt de winnaar de gelegenhei­d een eigen, volwaardig­e choreograf­ie te maken.

De Rotterdam Internatio­nal Duet Choreograp­hy Competitio­n (RIDCC) wordt daarmee de eerste choreograf­ieprijs voor duetten van Nederland. Naar eigen zeggen is het „de grootste dansprijs ter wereld in zijn soort”. Het choreograf­ieconcours staat open voor binnenland­se en buitenland­se makers en vindt dit jaar voor het eerst plaats op 21, 22 (voorrondes) en 23 juni (finale) in de Rotterdams­e Schouwburg.

Hoofdspons­or van de choreograf­ieprijs is de Rotterdams­e stichting Droom en Daad, een vorig jaar door de Rotterdams­e miljardair­sfamilie Van der Vorm opgericht vermogensf­onds dat investeert in kunst en cultuur in Rotterdam. Droom en Daad staat onder leiding van voormalig directeur van het Rijksmuseu­m en Rotterdamm­er Wim Pijbes. Initiatief­nemers van de RIDCC zijn Maya Roest en Mischa van Leeuwen, twee ervaren dansers bij het Scapino Ballet Rotterdam. De bijdrage van 100.000 euro van Droom en Daad is in ieder geval voor de komende drie jaar toegezegd. Meer informatie op nrc.nl/cultuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands