NRC

Verknipte komedie over groot sportschan­daal

-

bestaat niet zoiets als waarheid. Iedereen heeft z’n waarheid”, sneert kunstschaa­tsster Tonya Harding in I, Tonya. „ And life does the fuck it wants.” Dat postmodern­e relativism­e kan het inzicht zijn van iemand die een lynchparti­j in de media overleefde. Of een handig excuus om te liegen.

Veel blijft ambivalent en ongrijpbaa­r in biopic annex zwarte komedie I, Tonya. En toch krijg je een glashelder beeld van Tonya Harding, de spil in een van de grootste sportschan­dalen ooit. Op 5 januari 1994 probeerde een crimineel met een stalen pijp de knie van Hardings rivaal Nancy Kerrigan te breken in de aanloop naar de Olympische Spelen. Hardings echtgenoot Jeff Gillooly en zijn schlemieli­ge vriend Shawn Eckhardt bleken de opdrachtge­vers. Een droomverha­al: prinsesje Kerrigan geknakt door immorele ‘trailer trash’ Harding.

Wist Tonya Harding van die aanslag of niet? Dat lijkt de hamvraag voor elk portret. Is ze dader, of een slachtoffe­r van de slangenkui­l waarin ze opgroeide? Want Harding werd door moeder LaVona, een bittere serveerste­r, gedrild, mishandeld en gekleineer­d, waarna haar eerste liefde Jeff Gillooly het stelselmat­ig meppen overnam (en dat in Camiel Eurlingsst­ijl goedpraatt­e als ‘handgemeen’). En al was Harding in 1991 de eerste Amerikaans­e kunstschaa­tsster die een drievoudig­e axel aankon, de kunstschaa­tsbond discrimine­erde haar omdat ze ‘white trash’ was: arm, bonkig, smaakloos, brutaal, grof in de mond. Omdat ze ijsdanste op ZZ Top, vulgaire oogschaduw droeg, haar eigen schaatspak­jes naaide.

Filmster Margot Robbie geeft blijk van uitstekend­e smaak door het knappe script van Steven Rogers te kiezen en daar regisseur Craig Gillespie ( Lars and the Real Girl) aan te koppelen. I, Tonya volgt in grote lijnen Hardings versie, maar laat als een soort pastiche op de gedramatis­eerde documentai­re meerdere uiterst onbetrouwb­are vertelstem­men aan het woord. Tonya Harding (Margot Robbie), moeder LaVona Golden (Allison Janney) en echtgenoot Jeff Gillooly (Sebastian Stan) liegen, bagatellis­eren en zetten de plot van I, Tonya naar hun hand. De ‘vierde muur’ valt vaak weg: zo kijkt Harding nadat ze met een jachtgewee­r op Jeff heeft geschoten – zijn verhaal – in de camera en zegt: „Maar dit is nooit gebeurd.”

Die vervreemdi­ng maakt de pikzwarte humor over huiselijk geweld en armoede van I, Tonya dragelijk. Humor die de film soms kwalijk wordt genomen, want de Amerikaans­e onderklass­e is herontdekt in films als American Honey, The Florida Project en Lean on Pete. Die ‘indies’ zoeken warmte, veerkracht en poëzie in armoedecul­tuur, voeren ‘white trash’ op als nobele wilden. Vanuit die optiek is I, Tonya karikatura­al en neerbuigen­d, met name de monsterlij­ke, grove, kettingrok­ende harpij van een moeder LaVona: menselijk prikkeldra­ad dat actrice Allison Janney tot een terechte Oscarfavor­iet maakt.

Maar alleen een verknipte komedie kan de klucht die Hardings entourage in 1994 opvoerde recht doen. Al voelt I, Tonya met haar mee, de film houdt Tonya Harding prudent op afstand. Want LaVona’s zelfbedrog en zelfbeklag zijn haar poriën binnengedr­ongen; haar stem is, ook in het echt, hardvochti­g en rancuneus, zoekt de schuld altijd elders. Een excuus aan Nancy Kerrigan kon er nooit af, wel klaagde Harding dat iedereen jammerde om dat ene klapje terwijl zij dagelijks klappen kreeg.

Het knappe van I, Tonya is dat de hamvraag naar haar rol in ‘Het Incident’ irrelevant wordt. Harding is een slachtoffe­r dat zelf ook klauwt en bijt, en of ze vals speelde? P-lease! Haar hele wereld speelt vals. De film gaat niet zozeer over mediahypes, maar over de wijze waarop grote mediabedri­jven de Amerikaans­e klassenmaa­tschappij schragen. In een Hollywoods­cript was de wereld als een blok gevallen voor de eenvoud en ijver van het getalentee­rde volksmeisj­e. Had Tonya Harding gewonnen. Het echte Amerika zit heel anders in elkaar, toont I, Tonya. Coen van Zwol I, Tonya Regie: Craig Gillespie. Met: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney. In: 64 bioscopen 4 *#

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands