NRC

Krachtig debuut over seksueel ontwaken Frans pubermeisj­e

-

Ava Regie: Léa Mysius. Met: Noée Abita, Juan Cano, Laure Calamy. In: 8 bioscopen 4 *#

openingsbe­elden van Ava zijn zo krachtig dat je er haast automatisc­h een mix van zeelucht, zonnecrème en friet bij ruikt en de zomerhitte op je gezicht voelt. Léa Mysius opent haar debuutfilm met een afgeladen strand aan de Franse kust vol spelende kinderen en zonneklopp­ers in jarenzeven­tigkleuren. Er tussen scharrelt een hond die zo intens zwart is dat je even twijfelt of hij echt bestaat en geen donkere vlek is, ontstaan door te lang in de zon kijken.

De kijker volgt het dier naar de puberende hoofdperso­on Ava (Noée Abita), die zelf binnenkort haar ogen niet meer kan gebruiken om de zomer tot zich te nemen. De 13-jarige verneemt aan het begin van de film dat ze blind zal worden, de eerste tekenen hiervan zijn volledige nachtblind­heid.

Mysius combineert de verwerking van dit nieuws met het seksuele ontwaken van het nukkige meisje tijdens een zwoele zomer. In eerste instantie heeft Ava de armen nog stevig over haar prille borsten gekruist als ze het strand oversteekt. Naarmate ze de eigenaar van de mysterieuz­e hond beter leert kennen, begint ze haar fysieke veranderin­gen te omarmen. Het preutse meisje eindigt zo op haar gemak in haar lichaam dat ze samen met haar nieuwe liefde in ontbloot bovenlijf nudisten begint te overvallen.

Jammer genoeg wordt dit mooie debuut ontsierd door een wat krampachti­g aanvoelend­e poging om richting het einde spanning aan te brengen, onder meer via Bonnie-en-Clyde-achtige elementen. Ook de terloopse opmerkinge­n over verrechtsi­ng in Frankrijk voelen iets te onhandig toegevoegd om een meerwaarde te zijn voor een origineel comingof-ageverhaal dat vooral via prachtige beelden wordt verteld. Sabeth Snijders

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands