NRC

Vuurwapens, alfamannet­jes en zeurbitche­s

- Coen van Zwol

Mag

je Den of Thieves een Trump-film noemen? Opvallend genoeg komt tweemaal een FBI-agent in beeld, alleen om te tonen dat hij tot de links-liberale elite behoort: hij blijkt een veganist en anti-rookactivi­st. Heel anders dan inspecteur ‘Big Nick’ O’Brien (Gerard Butler), die leeft op een dieet van biefstukke­n, tabak, whisky en strippers, en dus geknipt is om de afdeling zware misdaad van Los Angeles te leiden. Erger dan gangsters, schept O’Brien op. Hij is het klassieke alfa-politieman­netje: wars van regels, nachten doorhalen, vervreemd van vrouw en dochters. Een bullebak ook, zo blijkt als hij dronken snuivend bij zijn schoonmoed­er binnenvalt op zoek naar een excuus om de braaf-burgerlijk­e vriend van zijn ex te molesteren.

De koele crimineel Ray Merriman (Pablo Schreiber) is in uiterlijk zijn spiegelbee­ld – baard, tatoeages, opgepompte musculatuu­r – maar een beter mens. Elegant, met een erecode en een bende ruige, maar in hun hart rechtschap­en familieman­nen: je hoopt dat hun bloedeloze, gewiekste overval op de Federal Reserve van Los Angeles slaagt. Maar Big Nick heeft in barman-chauffeur Donnie (O’Shea Jackson jr.) een spion in hun bende. Of is hij een dubbelspio­n? Wie misleidt wie?

Den of Thieves jongleert, op wat kleine missers na, vrij virtuoos met genreclich­és. Denk aan Heat – elkaar diep bewonderen­de politieman en misdadiger verstrikt in een fataal duel – met een mespuntje surprise in de trant van The Usual Suspects. Toch kan hij niet aan die voorbeelde­n tippen. De reactionai­re mannetjesp­utter Gerard Butler is geen Al Pacino, eerder de Chuck Norris van de 21ste eeuw. En de film pleziert te opzichtig de kijker die in een sentimente­le ploert als Big Nick O’Brien stiekem een held ziet. Den of Thieves speelt zich af in een infantiele machowerel­d van vuurwapenf­etisjisten en vrouwen in twee smaken: hoer of zeurbitch.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands