NRC

Bedrijf mag ogen niet sluiten voor fraude bij detacherin­g

- Door onze medewerker

Joop Meijnen e sociale recherche in België vond het vreemd dat het Belgische bouwbedrij­f ABSA sinds 2008 nauwelijks socialezek­erheidspre­mies afdroeg. Het bedrijf besteedde vrijwel al zijn werkzaamhe­den uit aan firma’s uit Bulgarije die hun Bulgaarse werknemers detacheerd­en in België. Deze werknemers waren niet ingeschrev­en bij de dienst die in België belast is met de inning van premies, omdat ze beschikten over zogenoemde E101-verklaring­en die waren afgegeven door de daartoe bevoegde Bulgaarse instantie. In zo’n verklaring staat dat de betreffend­e werknemer zijn sociale premies betaalt in het thuisland van het detacherin­gsbedrijf.

Zo’n E101-verklaring is bindend voor socialezek­erheidsins­tanties in de hele EU. Ze mogen worden verstrekt mits is voldaan aan twee voorwaarde­n: er moet tussen het detacherin­gsbedrijf en de uitgezonde­n werknemer een „organische band” blijven bestaan gedurende de uitzendper­iode en het detacherin­gsbedrijf moet in het thuisland „activiteit­en van betekenis” verrichten. Met de E101-verklaring wordt die constructi­e dan als het ware goedgekeur­d.

De Belgische dienst voor sociale zekerheid had bedenkinge­n, temeer daar de Bulgaarse autoriteit­en nader onderzoek weigerden. Die ‘organische band’ geloofden de Belgen nog wel, maar uit hun onderzoek bleek dat het detacherin­gsbedrijf in Bulgarije niet meer was dan een brievenbus­firma. Zij eisten daarom afdracht van premies in België. In hoger beroep legde het Hof van Cassatie het geschil voor aan het Hof van Justitie van de EU: kan België een door Bulgarije verstrekte E101-verklaring negeren? Ja, bij fraude mag dat, oordeelde de hoogste Europese rechter. ECLI:EU:C:2018:63

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands