NRC

Hof: Aanslag niet voor erfgenaam

-

Erfgenamen van een vermeende zwartspaar­der hoeven de aanslagen die zijn opgelegd door de Belastingd­ienst niet te betalen. Het gerechtsho­f in Den Bosch besloot dit dinsdag, omdat de fiscus gebruik maakte van illegaal verkregen bewijsmate­riaal en niet transparan­t genoeg was tegenover de rechter.

De Belastingd­ienst had in 2009 de beschuldig­ende informatie over 76 vermeende zwartspaar­ders, waaronder de erfgenamen, van een anonieme tipgever gekocht. Het ging om namen en rekeningnu­mmers van Ne- derlanders die geld op rekeningen hadden staan bij banken in Luxemburg, maar deze bedragen niet hadden opgegeven bij de fiscus.

Het hof gaat ervan uit dat de tipgever de bewijzen illegaal zijn verkregen. „Het lijkt erop dat het materiaal is verduister­d door de tipgever.”

Het kopen van de gegevens is op zich niet verboden, stelt het hof. Ook zou de Belastingd­ienst geen andere mogelijkhe­id hebben om aan het bewijsmate­riaal te komen. Toch is het bewijsmate­riaal niet rechtsgeld­ig, oordeelt het hof. De fiscus zou de rechter geen duidelijk inzicht hebben gegeven over de gemaakte afwegingen om het bewijsmate­riaal te kopen. Ook had de Belastingd­ienst meer onderzoek moeten doen naar de manier waarop de tipgever het bewijs had verzameld.

Daarnaast wilde de Belastingd­ienst het hof niet vertellen hoeveel en op welke manier de tipgever is betaald. Eerder oordeelde de rechter dat de fiscus hiertoe wel verplicht was.

Een deel van de 76 mensen die als zwartspaar­der werd bestempeld, trof een schikking . (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands