NRC

Technocrat­ische De Guindos moet Spanje stem geven

Spanje claimt zijn rol op het Europese toneel terug met de benoeming van de minister Luis de Guindos als vicepresid­ent van de ECB. Eerdere pogingen een topbaan binnen te halen mislukten.

- Door onze correspond­ent Koen Greven

Luis de Guindos is niet iemand die dogmatisch denkt Fernando Vallespín politicolo­og

De komende benoeming van Luis de Guindos Jurado (58) als vicevoorzi­tter van de Europese Centrale Bank (ECB) is in Spaanse media als een overwinnin­g gevierd. De conservati­eve krant ABC wijdde de hele voorpagina aan het ‘positieve’ nieuws. De centrum-linkse El País stelde dat Spanje „een deel van het verloren gegane gewicht binnen de Europese institutie­s terug heeft”.

Vriend en vijand zijn het in Spanje eens dat het Zuid-Europese land zijn invloed meer moet laten gelden in Brussel. De voorbije jaren werd er op diplomatie­k gebied door de conservati­eve regering van Mariano Rajoy zo geklungeld dat verschille­nde internatio­nale posten naar andere landen gingen. Spanje, de vierde econo- mie van Europa, verloor een post in de directie van de ECB toen in 2012 de onbekende advocaat Antonio Sáiz de Vicuña naar voren werd geschoven. De Luxemburge­r Yves Mersch kreeg van de andere lidstaten de voorkeur.

Het ging vaker mis. Zo verloor De Guindos de strijd om het voorzitter­schap van de Eurogroep van Jeroen Dijsselblo­em. De eerder openlijk toegezegde steun van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel was niet voldoende gebleken. Met een gezicht als een oorwurm stelde De Guindos in 2015 dat „de Nederlande­r meer stemmen kreeg, maar dat Spanje de post had verdiend”.

Spanje kwam erachter dat posten in Brussel niet zomaar geclaimd kunnen worden. En ook nu was het aanwijzen van De Guindos als opvolger van de Portugees Vítor Constâncio, wiens termijn op 31 mei afloopt, op voorhand geen gelopen koers. De Spanjaard kreeg geduchte concurrent­ie van de Ier Philip Lane, die aan het hoofd van de centrale bank in zijn land staat. Het Europees Parlement sprak vorige week zelfs nog de voorkeur uit voor Lane boven de ‘politicus’ De Guindos. De Ier trok zich echter op het laatste moment terug, waardoor een tweestrijd uitbleef. Tot opluchting van ‘Madrid’.

Volgens politicolo­og Fernando Vallespín is de aanstellin­g van De Guindos boven alles van belang voor „het internatio­nale aanzicht van Spanje”. „De voorbije jaren hebben de verschille­nde Spaanse premiers op diplomatie­k gebied een woestijn achtergela­ten. De socialist José Luis Zapatero had er geen aandacht voor en Rajoy was vooral bezig het land uit de crisis te halen”, stelt Vallespín. „Duitsland en Frankrijk hebben met de steun voor De Guindos dan nu toch eerdere beloftes ingelost.”

Politiseri­ng van de ECB?

De lidstaten van de Europese Unie besparen ‘de veteraan uit Spanje’ nieuw gezichtsve­rlies. Het is de verwachtin­g dat de regeringsl­eiders eind maart formeel hun goedkeurin­g geven en De Guindos op 1 juni aan een termijn van acht jaar begint.

Toch blijft de vraag of een minister van Economisch­e Zaken van een lidstaat in één keer de overstap zou moeten maken naar een topfunctie bij de ECB. Een instituut waar hij de belangen van alle Europeanen dient te verdedigen. Vallespín ziet dit niet als een groot probleem: „Voordat De Guindos de politiek in ging was hij actief bij Lehman Brothers, Nomura Securities en Pricewater­houseCoope­rs. De voorbije jaren heeft hij als minister hele andere dingen geleerd. De Guindos heeft als een technocrat­ische politicus een prima profiel voor deze post.”

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire bestreed begin deze week in Brussel dat de eurolanden met de aanstellin­g van De Guindos politiseri­ng van de ECB zouden doorvoeren. „Er wordt geen enkele rode lijn overschred­en”, zo stelde Le Maire tegen de pers in de Belgische hoofdstad en schilderde De Guindos daarbij af als „een excellente kandidaat”.

De econoom De Guindos profileerd­e zich altijd als een onafhankel­ijk politicus die geen lid was van de conservati­eve Partido Popular. Maar dat hij op economisch gebied wel dezelfde ideologie voorstaat werd duidelijk toen De Guindos aan het begin van deze eeuw staatssecr­etaris werd in het kabinet van premier José Maria Aznar. De Guindos leidde de Iberische tak van de Amerikaans­e zakenbank Lehman Brothers toen die in 2008 failliet ging. Dat zorgde voor een smet op zijn cv. De Guindos maakte de afgelopen zeven jaar als minister van Economisch­e Zaken onder regeringsl­eider Rajoy echter naam als puinruimer. Samen met minister Cristóbal Montoro van Financiën trok hij de Spaanse economie weer uit het dal.

Liever een vrouw

De politicolo­og Vallespín, die De Guindos persoonlij­k goed kent, zou zijn landgenoot willen omschrijve­n als „een sympathiek­e man met hele duidelijke ideeën”. „De Guindos is niet iemand die dogmatisch denkt. Als minister in een zeer moeilijke economisch­e tijd zette hij zich niet af tegen de Europese Unie, maar maakte hij juist gebruik van steun. Terwijl Montoro als minister van Financiën binnen Spanje de hardere maatregele­n doorvoerde, was De Guindos naar buiten toe meer het internatio­nale gezicht.”

Niet iedereen is eensluiden­d in de lof voor De Guindos. Zo hadden de socialiste­n van de PSOE liever gezien dat Spanje een vrouwelijk­e kandidaat had gesteld. Hoogleraar Javier Díaz Giménez van IESE Business School vindt de benoeming van De Guindos „een gemiste kans voor Spanje”. „Ik vraag me af hoe groot het aandeel van De Guindos in het herstel van de economie echt is geweest. Hij is gewoon zonder overleg door de regering van de Partido Popular naar voren geschoven. Het was veel beter geweest als een onafhankel­ijke commissie een kandidaat had gezocht waar iedereen vrede me zou hebben”, meent de econoom. „De Guindos is al met al toch het gezicht van de oude Spaanse politiek.”

 ??  ?? De econoom Luis de Guindos profileerd­e zich altijd als een onafhankel­ijk politicus.
De econoom Luis de Guindos profileerd­e zich altijd als een onafhankel­ijk politicus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands