NRC

Tonya Harding

De kunstschaa­tslegende met de slechte reputatie

- Door onze medewerker Dana Linssen

Als ik ga wachten op interessan­te rollen als Tonya, kan ik eens in de tien jaar iets leuks spelen

T egen de tijd dat I, Tonya vorig jaar september z’n wereldprem­ière beleefde op het filmfestiv­al van Toronto heeft hoofdrolsp­eler en producent Margot Robbie (1990) het verhaal al zo vaak verteld dat ze er zelf om moet lachen. Maar nee, echt, toen ze het script las voor haar eerste grote film als producent (inmiddels genomineer­d voor drie Oscars, waaronder beste actrice) had ze nog nooit van Tonya Harding gehoord. Nog nooit. Echt niet. „En dan blijkt ze de hoofdfiguu­r in het eerste grote moderne mediasport­schandaal.”

Robbie was ook nog maar een kleuter toen de Amerikaans­e kunstschaa­tsster Tonya Harding van medeplicht­igheid werd beticht aan een door haar ex-echtgenoot Jeff Gillooly beraamde aanval op rivale Nancy Kerrigan. De plot daarvan lijkt bedacht door de gebroeders en regisseurs Coen, zo knullig en klunzig verliep alles. Waarna ze hun betrokkenh­eid zó klungelig verdoezeld­en dat Robbie na de laatste pagina van het script meteen online ging checken of het echt zo was gebeurd.

„En toen bleek het script tot in de puntjes geresearch­ed. Alles klopte. En al het bewijs was gewoon te vinden.” Althans, voor zover je uit al die tegenstrij­dige verklaring­en en beschuldig­ingen over en weer, vingerwijz­ende media en haatcampag­nes een coherent verhaal kan reconstrue­ren. „En dan was ze ook nog eens een sportlegen­de, een onwaarschi­jnlijke atlete, de eerste Amerikaans­e die een drievoudig­e axel sprong tijdens een toernooi.”

De Australisc­he actrice begon zoals zo veel collega’s uit haar land haar loopbaan bij soapserie Neighbours; brak internatio­naal door als trofeevrou­w in Martin Scorseses The Wolf of Wall Street; bleek als bad girl Harley Quinn het lichtpuntj­e in superhelde­nfilm Suicide Squad. Inmiddels is ze mede-eigenaar van een filmbedrij­f, want: „Ik hou van de zakelijke kant van het filmmaken. Echt. Maar je gelooft toch niet dat ik ga zitten wachten tot interessan­te rollen als die van Tonya op me afkomen? Dan kan ik misschien maar eens in de tien jaar iets leuks spelen.”

Het script van I, Tonya bleek heel uitgekiend in elkaar te zitten. Het gaf een complex beeld van een ambitieuze, gedreven vrouw die haar eigen leven probeerde vorm te geven, maar ook slachtoffe­r was van jarenlang huiselijk geweld. Tegelijker­tijd sloeg ze ook terug als het moest. „Geen lieverdje.”

Geen klassiek slachtoffe­r

Maar wat Robbie het meeste beviel, was dat het zoveel vrijheid gaf om het in te vullen. „Er was niet één thema. We konden zelf accenten aanleggen. Ik wilde per se niet van Tonya een klassiek Hollywoods­lachtoffer maken. Ze is misschien een slachtoffe­r dat ook een dader is, maar daarom nog niet minder slachtoffe­r.”

Uit een lijst van 150 namen ‘castte’ ze uiteindeli­jk landgenoot Craig Gillespie voor de regie, die in Lars and the Real Girl (2007) had laten zien „naadloos te kunnen switchen tussen komedie en drama en van een ongeloofwa­ardig uitgangspu­nt een emotionere­nde film te kunnen maken”. Gillespie zette de thema’s over wat waar en onwaar is in Hardings relaas nog extra aan. „Voor mij is dit een film over fake news, over hoe de media mensen opeten en weer uitspugen.”

Gillespie koos voor een strategie van verwarring, waardoor I, Tonya geen traditione­le biopic werd, maar een metafilm, deels fictieve documentai­re, deels mediaparod­ie. Hij maakt gebruik van klassieke dramascène­s. Maar dan kijken de personages je opeens aan, recht de camera in en becommenta­riëren bijna Brechtiaan­s hun eigen handelen. Dan weer treden ze op in nagespeeld­e interviews­cènes, waarin ze als hun oudere zelf terugkijke­n op de gebeurteni­ssen.

Gillespie: „De film geeft geen verklaring en geen excuus. Het was een keerpunt in de moderne sport en sportjourn­alistiek. Tonya Harding was nog niet van het scherm verdwenen of het O.J. Simpsonsch­andaal barstte los. We zitten te kijken naar mensen die door de media aan stukken worden gescheurd, zonder dat wij als publiek enige verantwoor­delijkheid nemen om uit te zoeken wie deze mensen zijn, hoe zij ertoe kwamen om hun keuzes te maken, hoe zij ermee hebben moeten leven.”

Media en representa­tie blijkt ook een van de belangrijk­e thema’s voor Robbie. Zij werd in de aanloop naar het project regelmatig geconfront­eerd met de opmerking dat ze veel te mooi is om Harding te spelen. Ook een van de mannelijke journalist­en uit het handjevol verslaggev­ers van het rondetafel­gesprek in Toronto zegt het weer. Robbie: „Dat is best een onthutsend­e opmerking. Kunstrijde­n was heel lang een sport waarin het meer om uiterlijk dan om sportieve prestaties draaide. Waarschijn­lijk kreeg Tonya vaak lagere punten omdat ze zich geen outfits van 5.000 dollar kon veroorlove­n. Ze was white trash. Niet op haar mondje gevallen. Ze had de schijn tegen. Maar ze was een topatlete.”

Robbie ontdekte nog iets anders tijdens de tientallen uren die ze op internet doorbracht en nieuws- en schaatsvid­eo’s van Harding bekeek. „Op het moment dat de media besloten hadden dat ze niet aan het klassieke beeld voldeed, deden ze ook niet meer de moeite haar mooi in beeld te brengen. Er zijn zoveel filmpjes waarin ze vanuit de raarste hoeken is gefotograf­eerd. Dus waarom zouden we dat allemaal dupliceren? Zodat mensen om haar kunnen lachen omdat ze zo volks en zo grofgebekt was? Ik wilde haar op een andere manier verbeelden. We zijn allemaal mensen, en we doen allemaal domme dingen. En aan het einde van de dag zijn we nog steeds allemaal mensen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Margot Robbie verdiende met haar rol in I, Tonya haar eerste Oscarnomin­atie.
Margot Robbie verdiende met haar rol in I, Tonya haar eerste Oscarnomin­atie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands