NRC

Ook de politie begint de moed te verliezen

- Jutta Chorus Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus

Wat zou er met de president-directeur van ProRail gebeuren als door gebrek aan onderhouds­monteurs elke maand een trein ontspoorde? Ik denk dat hij meteen zou worden ontslagen en dat de Tweede Kamer maatregele­n van de minister zou eisen.

Dinsdag verscheen het rapport Noodkreet Recherche! Kerngetal: de politie komt tweeduizen­d rechercheu­rs tekort. De rechercheu­rs die er wel zijn, zijn overbelast: vier van de vijf zaken blijven liggen. Dit landelijke rapport sluit naadloos aan bij de noodkreten die de Amsterdams­e politieche­f Pieter-Jaap Aalbersber­g vorige week liet horen bij de presentati­e van de jaarlijkse veiligheid­scijfers. Zijn overbezett­e rechercheu­rs moeten al aangiften laten liggen waarbij slachtoffe­rs of getuigen een dader kunnen aanwijzen. Zijn agenten hebben nauwelijks tijd om op verkeersov­ertredinge­n te letten.

Waar gaat dan alle tijd van de politie naartoe? Liquidatie­s en georganise­erde misdaad – logisch. De dreiging van terrorisme – natuurlijk. Maar in de jaarcijfer­s zag ik ook dat de politie in 2017 moest toezien op de veiligheid rond bijna 800 demonstrat­ies. Dat was in 2014 nog 220. Zou de noodzaak om te demonstrer­en werkelijk drie keer zo hoog zijn geworden? Of zit de groei vooral in de behoefte van mensen om zichzelf uit te laten over elke misstand? Ik moet denken aan al die socialemed­iaterroris­ten die precies weten wie er deaud moet.

Burgers worden gesust met rustgevend­e statistiek­en over veiligheid

En toch, zo laten de cijfers in Amsterdam over 2017 zien, is het alweer „objectief veiliger” geworden in de hoofdstad. Veiligheid­scijfers – het stuifzand van de rechtsstaa­t. Burgers worden gesust met rustgevend­e statistiek­en. Groene vlekken van afnemende straatrove­n en geweldsmis­drijven, maar wat zegt dat als nog maar 20 procent van de slachtoffe­rs aangifte doet? Zouden die veilige groene vlekken worden gebruikt als rechtvaard­iging om te weinig geld aan de politie uit te geven? Om de salarissen laag te houden? Mag ik dan nog een demagogisc­he sneer uitdelen: wel geld naar verlaging van de dividendbe­lasting, niet naar de politie. Ik hoorde Tweede Kamerlid Arno Rutte op de radio volhouden dat zijn VVD de crimefight­erspartij van Nederland is. Hij zei dat het verzuim bij de politie zo hoog is dat effectieve bestrijdin­g daarvan ineens die tweeduizen­d rechercheu­rs extra zou opleveren.

Vorige week beschreef Folkert Jensma in NRC hoe het herstel van ‘profession­ele standaarde­n’ in de rechtspraa­k wordt belemmerd, omdat het de productie aantast en dus te veel kost. Profession­ele standaarde­n wil zeggen dat mensen op een goede manier hun recht kunnen halen. „De rechtspraa­k begint de moed te verliezen”, constateer­de hij. Zo is het ook bij de politie. En er is geen excuus om daar niks aan te doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands