NRC

Elektrisch­e auto verdringt olie niet

BP verwacht een flinke opmars van elektrisch rijden, maar een duurzame economie in 2040 is nog ver weg.

- Erik van der Walle Door onze redacteur

Honderd keer meer elekAMSTER­DAM. trische auto’s op de weg dan nu het geval is en een belangrijk­e rol voor zelfrijden­de auto’s. Dat is het scenario dat olie- en gasconcern BP dinsdagmid­dag schetste voor 2040, in zijn jaarlijkse en gezaghebbe­nde Energy Outlook. Vooral dankzij het intensieve­re gebruik van elektrisch­e auto’s – zoals bij zelfrijden­de taxi’s – wordt naar verwachtin­g van het Britse bedrijf over ruim twintig jaar bijna een derde van de mondiale kilometers ‘elektrisch’ afgelegd.

„We denken dat in 2040 niet meer dan 15 procent van de 2 miljard auto’s elektrisch is, maar die auto’s worden veel intensieve­r gebruikt”, zei hoofdecono­om Spencer Dale van BP dinsdag in een presentati­e in Londen. Allemaal positieve ontwikkeli­ngen voor het milieu, maar echt zoden aan de dijk zet het niet, zo liet de voormalige topeconoom van de Bank of England zien. Zelfs als wereldwijd wordt besloten om de verkoop van alle auto’s met een verbrandin­gsmotor geleidelij­k richting 2040 te verbieden, zal het effect niet zo groot zijn. Dit vergaande beleid „zou in 2040 10 miljoen vaten olie per dag schelen.” De dagelijkse vraag naar olie en gas ligt in 2035 op een piek van 110 miljoen, is de verwachtin­g van BP. Nu is dat zo’n 95 miljoen vaten. In het groenste scenario gaat Dale ervan uit dat de bijdrage van hernieuwba­re (zonne- en wind)energie over twintig jaar maximaal eenderde van het totaal vormt. Olie en gas leveren in de ogen van de BP-econoom dan nog altijd een bijdrage van 40 procent . „Maar de scenario’s voor hernieuwba­re energie hebben we de laatste jaren keer op keer naar boven bijgesteld”, zei Dale. „Enerzijds door de technologi­sche vooruitgan­g, anderzijds door overheidsb­eleid.”

Per saldo ziet BP de uitstoot van CO2 toenemen als de recente trend van overheidsb­eleid en technologi­e zich ‘normaal’ voortzet. Om de klimaatdoe­len van Parijs te halen (maximale temperatuu­rstijging 2 graden) moet drastisch gebroken worden met het bestaande beleid. Dale pleitte dinsdag voor hogere beprijzing van de uitstoot van CO2, wat in Engeland overigens al gebeurt. Op die manier komen de kosten meer bij de ver- vuiler te liggen. In Nederland heeft het kabinet een minimumpri­js voor CO2 voor de elektricit­eitssector in het vooruitzic­ht gesteld.

Zelfs in de scenario’s waarin de Parijse doelen worden gehaald, blijft de vraag naar olie en gas de komende jaren volgens BP substantie­el. En dus moet er geïnvestee­rd worden om het aanbod op peil te houden, is de boodschap. Exxon en Shell hielden eerder een vergelijkb­aar pleidooi. Tegelijker­tijd worden banken en pensioenfo­ndsen kritischer bij het investeren in fossiele energie. Als de energiesec­tor geen geld meer steekt in het zoeken naar nieuwe velden, neemt de maximale productie volgens Dale jaarlijks met 3 procent af. Dan kom je in 2040 uit op 45 miljoen vaten per dag, volgens BP minder dan de helft van wat we dan nog wereldwijd gebruiken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands