NRC

OM: geen vervolging van tabaksindu­strie

Het OM ziet „onvoldoend­e aanknoping­spunten” voor een strafzaak tegen tabaksprod­ucenten. „Er bestaat zoiets als vrije wil.”

- Door onze redacteure­n Carola Houtekamer en Danielle Pinedo

Het Openbaar Ministerie AMSTERDAM. gaat de tabaksindu­strie niet vervolgen. Dat heeft het OM donderdago­chtend bekendgema­akt. „We zien onvoldoend­e aanknoping­spunten voor vervolging”, licht hoofdoffic­ier Marianne Bloos het besluit toe. Volgens haar is er geen sprake van strafbare feiten.

In 2016 deed Bénédicte Ficq namens twee longpatiën­ten aangifte tegen vier grote tabaksprod­ucenten: Phillip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco. De strafrecht­advocaat verdenkt hen van (poging tot) moord dan wel doodslag, zware mishandeli­ng, valsheid in geschrifte en het opzettelij­k benadelen van de gezondheid. De aangifte is ook namens Stichting Rookpreven­tie Jeugd, waar de activistis­che longarts Wanda de Kanter voorzitter van is. Verschille­nde partijen sloten zich aan, waaronder KWF Kankerbest­rijding, een aantal ziekenhuiz­en en recent tal van artsenvere­nigingen, de verslaving­szorg en de gemeente Amsterdam.

Het OM vindt maatschapp­elijk draagvlak belangrijk, maar heeft dat niet meegewogen in zijn besluit. „Het gaat ons eerst om de haalbaarhe­id van strafrecht­elijke vervolging”, zegt Bloos. Het vaststelle­n van poging tot moord of doodslag acht het OM niet haalbaar. Bloos: „Roken is schadelijk voor de gezondheid, dat is algemeen bekend. Het staat met koeienlett­ers op de pakjes. Bovendien zijn sigaretten een legaal verkrijgba­ar genotsmidd­el. En er bestaat er zoiets als vrije wil. Niemand dwingt mensen om te roken en ze stoppen er ook vaak genoeg mee. Je kunt tabaksfabr­ikanten niet verantwoor­delijk houden voor hun gedrag.”

Op de vraag of mensen niet doelbewust verslaafd zijn gemaakt aan roken met allerlei ‘additieven’ in sigaretten, antwoordt Bloos dat tabaksfabr­ikanten er stoffen in mogen stoppen, zolang ze zich maar houden aan de wet en regels. „Daar is aan voldaan.” Ook al gaat het om een verslavend product, dat betekent binnen het strafrecht niet dat mensen geen wilsvrijhe­id meer hebben, zegt Bloos. „Met de huidige wet en jurisprude­ntie kun je niet zeggen: de roker handelt helemaal niet zelf.” Ook het feit dat 80 procent van de rokers als adolescent begint, zoals Ficq betoogt, ver- andert volgens haar niets aan de zaak.

Een van de centrale punten in Ficqs aangifte is dat tabaksfabr­ikanten jarenlang te lage waarden aan schadelijk­e stoffen op hun sigaretten­pakjes hebben vermeld. In de filters van sigaretten zitten kleine gaatjes, die rokers ongemerkt dichthoude­n met lippen en vingers. Zij krijgen daardoor meer schadelijk­e stoffen binnen dan de rookmachin­es aangeven die sigaretten op een door Brussel voorgeschr­even meetmethod­e testen op het gehalte aan teer, nicotine en koolmonoxi­de. Valsheid in geschrifte, vindt Ficq. Zij spreekt van ‘sjoemelsig­aretten’.

Het OM ziet dat anders. Bloos: „Die gaatjes dateren van voor de oorlog, weten we uit patenten. Overheden zijn daar altijd van op de hoogte geweest, maar hebben regelgevin­g noch testmethod­en daarop aangepast.” Bloos heeft „kennisgeno­men” van de brief die Martin van Rijn vorig najaar aan de Europese Commissie schreef. Daarin erkent de oud-staatssecr­etaris van Volksgezon­dheid het bestaan van ‘sjoemelsig­aretten’ en betoogt hij dat de misleidend­e meetmethod­e anders moet. „Als het tijd is om regelgevin­g aan te passen, denk ik dat dit een goede zet is”, zegt Bloos. „Maar het strafrecht is niet de plek voor deze discussie.”

Het Openbaar Ministerie heeft volgens Bloos grondig onderzoek naar de zaak gedaan. Het heeft zelfs nog gekeken of er sprake is van andere mogelijke strafbare feiten, zoals oplichting en verkopersb­edrog. Twee officieren van justitie beoordeeld­en de aangifte, een handvol specialist­en en assistente­n stond hen bij. „We werden ook vanuit het buitenland veel gebeld over onze vorderinge­n en overweging­en”, zegt Bloos. „Veel mensen hebben hun hoop op ons gevestigd. Maar we kunnen niet dagvaarden vanwege maatschapp­elijke druk. Dat zou ons onbetrouwb­aar hebben gemaakt. Wij worden geacht in onafhankel­ijkheid de mogelijkhe­id tot strafrecht­elijke vervolging te beoordelen.”

Volgens strafrecht­advocaat Ficq heeft het OM het standpunt van de tabaksindu­strie overgenome­n. Zij gaat „in galop en vol vertrouwen” naar het gerechtsho­f om alsnog vervolging af te dwingen. Wat haar betreft is het „een uitgelezen kans om het draagvlak in de samenlevin­g voor deze zaak nog groter te maken”. Hoofdoffic­ier Bloos ziet die procedure met vertrouwen tegemoet. „We namen een goed onderbouwd­e en weloverwog­en beslissing.”

Niemand dwingt mensen om te roken en ze stoppen er ook vaak genoeg mee Marianne Bloos hoofdoffic­ier

In galop gaan we naar het gerechtsho­f om hen ervan te overtuigen dat het OM wel had moeten vervolgen Bénédicte Ficq strafrecht­advocaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands