NRC

Oost-Ghouta

Liever gedood worden dan gewond raken

- Door onze correspond­ent Gert Van Langendonc­k

Mensen in Ghouta worden liever gedood dan gewond. Op ziekenhuiz­en vallen steeds bommen.

Wanneer de bom valt, zo schrijft Nivin Hotary, een jonge moeder in OostGhouta, „dan voel ik mij fysiek tekortschi­eten: mijn twee handen zijn niet groot genoeg om mijn kinderen Qusay en Maya te beschermen”.

Vervolgens zijn er de vragen waarop zij geen antwoord heeft, schrijft ze. „Maya vraagt: ‘Waarom bombardere­n ze ons? Wanneer houdt het op? Houdt God dan niet van ons? Hij houdt toch niet van hén?’”

In Antwerpen vertaalt Mohammed Abdullah getrouw de berichten van Hotary naar het Engels om ze te verspreide­n via sociale media. Abdullah is fotograaf en zelf afkomstig uit de rebellen-enclave bij Damascus, die al sinds 2013 door het regime wordt belegerd. Het is ondankbaar werk: na zeven jaar oorlog is de belangstel­ling voor het Syrische drama aanzienlij­k geslonken.

„Ik praat elke dag met mensen in Ghouta”, zegt Abdullah, „en wat ik hoor is dat mensen liever gedood willen worden dan gewond raken. Want ook de ziekenhuiz­en in Oost-Ghouta worden gebombarde­erd en er zijn geen medische voorraden meer. Maar hier in België komt het amper op het journaal.”

De Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten van de VN, Zeid bin Ra’ad al-Hussein, zei deze woensdag dat sinds het begin van het offensief op 4 februari in Oost-Ghouta ten minste 345 burgers zijn gedood en 878 gewond. Ook zei hij dat de meeste slachtoffe­rs zijn gevallen als gevolg van luchtaanva­llen op woonwijken.

En dat is nog maar het begin, zei een anonieme bevelhebbe­r van het Syrische leger tegen persagents­chap Reuters. „Het offensief komt nog; deze luchtaanva­llen zijn enkel om het terrein voor te bereiden.” Ook in regeringsg­ebied vallen slachtoffe­rs. Volgens de VN zijn in Damascus 15 mensen gedood en 51 gewond door mortiergra­naten, afgevuurd uit rebellenge­bied in Oost-Ghouta sinds het begin van het regeringso­ffensief.

VN-gezant Staffan de Mistura waarschuwd­e deze week dat Oost-Ghouta „een tweede Aleppo” dreigt te worden – een verwijzing naar de bloedige herovering van Oost-Aleppo door het Syrische leger op de gewapende oppositie in 2016.

In The Guardian waarschuwd­e commentato­r Simon Tisdall zelfs dat OostGhouta op weg is om het ‘Srebrenica van Syrië’ te worden – een vergelijki­ng met de executie van duizenden Bosnische moslimmann­en door de Bosnische Serviërs in 1995.

Ten tijde van het Aleppo-offensief in 2016 waren Srebrenica-vergelijki­ngen ook niet van de lucht. Maar ze werden uiteindeli­jk geen werkelijkh­eid: de gewapende groepen, en de burgers die dat wensten, kregen na Russische bemiddelin­g een vrije aftocht naar Idlib.

Ook de Russische minister van Buitenland­se Zaken Lavrov maakte een vergelijki­ng tussen Oost-Ghouta en Aleppo, maar dan in positieve zin. „De ervaring die we hebben opgedaan in Aleppo, waar een akkoord werd bereikt met de militanten over hun georganise­erde aftocht, kan in Oost-Ghouta herhaald worden”, zei Lavrov maandag.

Tweespalt onder rebellen

Mohammed Abdullah denkt, in Antwerpen, dat hij wel weet wat er gaat gebeuren in Oost-Ghouta.

„Nee, het regime gaat echt niet iedereen in Oost-Ghouta doden. Ze gaan net zolang bombardere­n tot de mensen het opgeven, en de gewapende groepen akkoord gaan om te vertrekken naar een plaats als Idlib. Dan zullen ze het een overwinnin­g noemen en zeggen dat ze Oost-Ghouta hebben bevrijd van de terroriste­n. Maar eerst zullen nog veel burgers gedood worden.”

Niemand zal ontkennen dat de burgers in het gebied onder het juk leven van fundamenta­listische groepering­en. Lange tijd was Jaish al-Islam (‘leger van de islam’) de dominante rebellengr­oep in Ghouta. Sinds de dood van Jaish al-Islamleide­r Zahran Alloush eind 2015, vechten verschille­nde groepering­en om controle over de enclave te krijgen.

Burgers zijn meermaals de straat op gegaan om te protestere­n tegen die tweespalt, en tegen de manier waarop de gewapende groepen van de situatie profiteren door woekerwins­ten te maken met de smokkel van levensmidd­elen.

Maar die problemen vallen in het niet bij het beleg en de beschietin­gen door het regime, zegt Abd Doumani, een fotograaf uit Ghouta. „De mensen daar zitten al weken in de schuilkeld­ers.”

Doumani vertrok acht maanden geleden uit Ghouta via een smokkeltun­nel naar Qaboun. Vlak daarna werd Qaboun door het regeringsl­eger veroverd en werden de tunnels opgeblazen.

„Mijn groep was de laatste die is weggekomen”, zegt Doumani vanuit de stad Gaziantep in Turkije. „Ik heb jarenlang de mensenrech­tenschendi­ngen vastgelegd. Maar ik kon de situatie niet meer aan.”

Geïsoleerd conflict

Het kan verbazen dat het regime al sinds 2013 een rebellenen­clave tolereert op mortierafs­tand van het centrum van de hoofdstad Damascus, terwijl het in Aleppo, Homs en elders wel de controle heeft herkregen over de gewapende oppositie – met de aanzienlij­ke steun van Rusland,

Iran en Hezbollah.

Waarom? Op die vraag is geen eenvoudig antwoord. Het sterk uitgedunde regeringsl­eger moest keuzes maken, en Homs en Aleppo waren van groter strategisc­h belang. Damascus had ook groen licht nodig van Rusland, dat sinds een jaar mede garant stond voor de zogeheten ‘de-escalatiez­ones’ waarvan Ghouta er een was. Dat groene licht lijkt er nu te zijn.

Syrië-expert Aron Lund schrijft dat in Ghouta, „ondanks jaren van beleg, meedogenlo­ze beschietin­gen en een bij wijlen zeer strikte blokkade van voedsel en andere hulpmiddel­en, er altijd informele banden zijn blijven bestaan over de frontlinie heen. Bevelhebbe­rs aan beide kan- ten zijn met elkaar verbonden via een informele oorlogseco­nomie”.

Met andere woorden: aan het beleg van Ghouta werd aan beide kanten geld verdiend. Wat ook meespeelt: doordat de Ghouta al jaren geïsoleerd is, is het conflict hier veel lokaler dan elders. De gewapende groepen zijn veelal afkomstig uit Ghouta zelf: ze vechten voor hun eigen huizen en overleven.

„Groepen als Jaish al-Islam zijn slecht nieuws”, zegt Abdullah. „Het is niet dat het engeltjes zijn omdat ze tegen Assad vechten. Maar dat wil nog niet zeggen dat het in orde is dat het regime zomaar woonwijken en ziekenhuiz­en bombardeer­t.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO’S EPA/AFP ?? In Oost-Ghouta zijn sinds begin februari ten minste 345 burgers gedood en 878 gewond geraakt, vooral door luchtaanva­llen op woonwijken.
FOTO’S EPA/AFP In Oost-Ghouta zijn sinds begin februari ten minste 345 burgers gedood en 878 gewond geraakt, vooral door luchtaanva­llen op woonwijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands