NRC

Strafontsl­ag Amsterdams­e politiecom­missaris Smit

Een hoge Amsterdams­e politieche­f moet weg omdat hij op kosten van de politie familie en vrienden zou hebben gefêteerd. Commissari­s Ad Smit zegt „niet te zullen berusten” in gedwongen vertrek

- Marcel Haenen Door onze redacteur

De Amsterdams­e poliAMSTER­DAM. tiecommiss­aris Ad Smit zal door de leiding van de politie-eenheid van de hoofdstad met strafontsl­ag worden gestuurd wegens jarenlange verduister­ing in dienstbetr­ekking. Het voornemen tot ontslag met onmiddelli­jke ingang zal Smit volgende week officieel worden medegedeel­d door de korpsleidi­ng van Amsterdam. Dit is vernomen in opsporings­kringen. Smit, die zo’n twintig jaar de hoogste politieche­f was in district Oost in Amsterdam, krijgt de kans bezwaar aan te tekenen, maar de verwachtin­g is niet dat dit tot een ander besluit zal leiden. Reden voor het ontslag is dat Smit regelmatig familieled­en, vrienden en collega’s op kosten van de politie zou hebben gefêteerd. De laatste maanden zijn nog meer verdenking­en over fraude door Smit ontstaan.

Het is in korte tijd de tweede vooraansta­ande politiefun­ctionaris die gedwongen wordt te vertrekken wegens onregelmat­igheden. Twee maanden geleden werd de voorzitter van de Centrale Ondernemin­gsraad van de politie Frank Giltay oneervol ontslagen wegens „zeer ernstig plichtsver­zuim”. Uit een grootschal­ig integritei­tsonderzoe­k bleek dat het medezeggen­schapsorga­an onder zijn leiding tienduizen­den euro’s verkwistte aan etentjes, drank, feestjes en het inhuren van bevriende adviseurs.

Smit zegt nog niet op de hoogte te zijn van het besluit. Hij zegt „niet te zullen berusten” in gedwongen vertrek. Smit zei vorig jaar tegen NRC dat hem niets te verwijten valt en dat hij wordt geslachtof­ferd vanwege „doorgeslag­en integritei­t”.

Uit onderzoek van de rijksreche­rche is volgens de Amsterdams­e politie vast komen te staan dat Smit tussen 2009 en 2014 „structuree­l” dure etentjes en kaartjes voor voetbalwed­strijden in de Amsterdam Arena en Ziggo Dome betaalde uit het politiebud­get. Smit zal zich voor zijn gedrag ook voor de strafrecht­er moeten verantwoor­den. Een woordvoerd­er van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt dat een datum voor het strafproce­s nog niet bekend is omdat „op verzoek van de verdachte nog getuigen moeten worden gehoord bij de rechter-commissari­s”.

Ook Frank Giltay moet later dit jaar voor de strafrecht­er verschijne­n wegens valsheid in geschrifte en verduister­ing. Een woordvoerd­er van het landelijk parket zegt dat ook in deze zaak wegens het nog horen van getuigen geen procesdatu­m bekend is.

Mogelijk meer onderzoeke­n

Bij de nationale politie bestaat de angst dat de zaak tegen Smit niet op zichzelf staat. Een speciaal team van de politie is al een jaar „oriënteren­d” aan het onderzoeke­n of er nog meer integritei­tsschendin­gen zijn. Mogelijk volgen meer strafrecht­elijke onderzoeke­n naar (voormalige) hooggeplaa­tste Amsterdams­e agenten. In april worden bevindinge­n bekend van het oriënteren­d onderzoek.

Het landelijk parket doet ook fraudeonde­rzoek naar politiecom­missaris Peter van den E. uit Eindhoven. Hij zou geprofitee­rd hebben van contracten die de politie met bedrijven sloot. Met dit onderzoek is het OM al meer dan twee jaar bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands