NRC

Opnieuw misbruik bij hulporgani­satie

-

Bij hulporgani­satie AMSTERDAM. Plan Internatio­nal hebben tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017 zes bewezen gevallen van seksueel misbruik met kinderen plaatsgevo­nden. Ook is er negen keer sprake geweest van seksuele intimidati­e en ongepast gedrag tegen volwassen medewerker­s. Dat maakte de organisati­e, waarvan het hoofdkanto­or in Verenigd Koninkrijk is gevestigd, woensdag bekend in een e-mail aan donateurs.

In vijf gevallen gaat het om een strafbaar feit waarvan aangifte is ge- daan. De zes verantwoor­delijke personen, een medewerker en vijf externen (waaronder vrijwillig­ers en lokale partners), zijn ontslagen. Er zijn geen Nederlands­e medewerker­s bij betrokken, zegt Plan Nederland.

Het vroegere Foster Parents Plan legt zich toe op de hulp van kinderen en is actief in 75 landen, met 10.000 eigen medewerker­s en duizenden vrijwillig­ers en medewerker­s van partnerorg­anisaties. De hulporgani­satie schrijft dat aan de minderjari­ge slachtoffe­rs en hun families medische en psychologi­sche hulp is geboden. De Nederlands­e tak van de orga- nisatie zegt “ongeloofli­jk geschokt” te zijn door de incidenten en de controles aan te scherpen.

Na het Oxfamschan­daal eerder deze maand, waarbij internatio­nale medewerker­s in Haïti deelnamen aan seksfeeste­n met mogelijk minderjari­ge prostituee­s, voelen hulporgani­saties zich gedwongen om na te gaan hoe het bij hen zelf gesteld is. Sinds woensdag ligt ook het Internatio­nale Rode Kruis (ICRC) onder vuur na meldingen van seksueel wangedrag. De Nederlands­e afdeling liet woensdagav­ond weten de meldingen „zeer zwaar op te nemen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands