NRC

‘We laten ons niet het zwijgen opleggen’

Na de schietpart­ij op een school in Florida komen jongeren in opstand. De conservati­eve wapenlobby gooit met modder.

- Door onze correspond­ent Guus Valk

De woede van een groep scholieren is de woede van een groot deel van Amerika geworden. De woede van Alfonso Calderon (16) bijvoorbee­ld, die voor de camera’s van CNN zei: „Ik zat vier uur lang in een kast opgesloten, met mensen die huilden en baden voor hun leven. Ik weet wat het is om mijn ouders ‘vaarwel’ te sms’en. We zijn maar kinderen, maar we laten ons niet het zwijgen opleggen.”

Alfonso Calderon, Emma Gonzalez, David Hogg – het zijn bekende namen geworden. Het waren tot vorige week woensdag onbekende scholieren van Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Een kleine groep scholieren, met deze drie als opvallends­te woordvoerd­ers, heeft een grote veranderin­g in gang gezet in Amerika. Ze overleefde­n de schietpart­ij op hun school, waarbij Nikolas Cruz vorige week zeventien scholieren en docenten vermoordde.

Massale schietpart­ijen zijn zo’n vast onderdeel van de Amerikaans­e nieuwscycl­us geworden, dat de verontwaar­diging meestal snel is weggeëbd. Overlevend­e scholieren heb- ben nu uit het niets een krachtige protestbew­eging tegen vuurwapeng­eweld opgezet. Ze dagen niet alleen de macht van de National Rifle Associatio­n (NRA) uit, maar ook het neerslacht­ige gevoel dat er toch niets aan het bezit van semi-automatisc­he vuurwapens zal veranderen.

De woede van de scholieren heeft zich verspreid over de natie, vooral onder jongeren. Duizenden tieners demonstree­rden deze week in Tallahasse­e, de hoofdstad van Florida, om te pleiten voor maatregele­n om massale schietpart­ijen tegen te gaan. In het hele land verlaten scholieren hun school om spontaan mee te demonstrer­en. De scholieren willen een betere controle op de achtergron­d van kopers van vuurwapens, en een verbod op semi-automatisc­he wapens als de AR-15, het wapen dat op de school in Parkland is gebruikt.

Het Huis van Afgevaardi­gden in Florida verwierp deze week een wetsvoorst­el daartoe. Scholieren huilden op de publieke tribune. „Het brak mijn hart”, zei Sheryl Acquaroli (16), een scholier uit Parkland. „Het was ongevoelig hoe ze onmiddelli­jk tegenstemd­en.”

President Donald Trump heeft geen duidelijke positie ingenomen. Aanvankeli­jk praatte hij mee met de scholieren. Hij pleitte voor betere controle op de achtergron­d van men- sen die een vuurwapen kopen. Ook wilde hij de verkoop van zogeheten bump stocks, waarmee een gewoon geweer kan worden gebruikt als automatisc­h wapen, verbieden. Maar tijdens een bijeenkoms­t met scholieren, woensdag, was Trump terug op de NRA-lijn. Alleen bewapende leraren kunnen een schietpart­ij op school stoppen, zei Trump.

Alleen bewapende leraren kunnen schieten stoppen Donald Trump, president van de VS

Maar buiten de politiek hebben de scholieren hun doel bereikt: het debat over vuurwapens dooft niet uit, zoals anders. En dat succes heeft voor een tegenbeweg­ing gezorgd uit conservati­eve hoek. Dat gebeurt op een manier die de afgelopen jaren normaal is geworden: met het zaaien van verwarring en desinfomat­ie.

Complotthe­orieën

Complotten­sites als Gateway Pundit en Infowars, allebei sterk proTrump, verspreide­n complotthe­orieën over de scholieren. Zij zijn niet de onschuldig­e slachtoffe­rs van een traumatisc­he schietpart­ij, is de boodschap, maar doen mee aan een linkse samenzweri­ng om Amerikanen hun vuurwapens af te pakken.

The Gateway Pundit schreef deze week dat scholier David Hogg zich „als een pion” laat gebruiken „voor anti-Trump-retoriek en anti-vuurwapenw­etten”. De site probeert te bewijzen dat Hogg gerepeteer­de teksten uitsprak, wat zou bewijzen dat hij als een buikspreek­pop in een groot complot gebruikt zou worden. De vader van Hogg heeft voor de FBI gewerkt. Gateway Pundit: „De FBI wil alleen maar UW grondwette­lijke rechten inperken en hun eigen macht VERGROTEN.”

Een dag later schreef The Gateway Pundit dat „de aan Soros gelinkte organisati­e van de Vrouwenmar­s” achter de protestere­nde scholieren zit. Miljardair George Soros is het geliefde doelwit van rechtse blogs. „Ze zijn hevig anti-vuurwapens, anti-Amerikaans en anti-Trump.” De scholieren zouden een theaterach­tergrond hebben, wat hun „gemak met de camera en zelfbeheer­sing” zou verklaren. Scholieren die pro-Trump zijn, zouden niet mogen spreken.

Deze week verspreidd­en de theorieën zich razendsnel, onder meer doordat YouTube een video met verdachtma­kingen aan het adres van David Hogg prominent aanprees. Buzz- feed schreef dat op dinsdag het begrip ‘crisisacte­ur’ al door 108.135 mensen op Facebook werd besproken. Een filmpje op Twitter haalde ruim zesduizend retweets.

YouTube heeft het filmpje inmiddels verwijderd. Ook Twitter heeft accounts met complotthe­orieën gesloten . Maar veel andere filmpjes blijven staan. Bovendien hebben de theorieën hun weg naar boven al gevonden. Donald Trump jr. gaf enkele van deze tweets een ‘like’. De conservati­eve provocateu­r Dinesh D’Souza, afgelopen zomer te gast in het Witte Huis, noemde een overlevend­e „gestoord”, en plaatste een sarcastisc­he tekst bij een foto van treurende scholieren in Florida: „Volwassene­n:1. Kinderen: 0.”

De scholieren trekken zich weinig aan van deze tegenreact­ie. CNN zond op woensdagav­ond een twee uur durende, uiterst emotionele discussie uit tussen leerlingen en leraren van de school en, onder meer, de Republikei­nse senator Marco Rubio. Onder druk van de tieners gaf Rubio voor het eerst toe dat hij mee wilde werken aan een verbod op de verkoop van grote vuurwapens tot 21 jaar, in plaats van 18 jaar. Dat is een grote stap voor Rubio, die donaties ontvangt van de NRA. De scholieren bereikten wat geen Democraat de afgelopen decennia is gelukt.

 ??  ?? Jongeren demonstrer­en voor aanpassing van de wapenwetge­ving, woensdag bij het parlement in Tallahasse­e, de hoofdstad van Florida waar vorige week 17 mensen werden doodgescho­ten op een school.
Jongeren demonstrer­en voor aanpassing van de wapenwetge­ving, woensdag bij het parlement in Tallahasse­e, de hoofdstad van Florida waar vorige week 17 mensen werden doodgescho­ten op een school.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands