NRC

ANALYSE De vraag is nu: heeft het vliegveld nog wel zin?

- Mark Duursma

Het uitstel van de opening van Lelystad Airport maakt duidelijk: de discussie over Lelystad is eigenlijk een discussie over Schiphol.

Harde taal van KLM. In een reactie op het uitstel van de uitbreidin­g van Lelystad Airport schrijft de luchtvaart­maatschapp­ij „zeer ontstemd” te zijn over het niet nakomen van afspraken door de overheid. „Groei op Schiphol tot 2020 zou mogelijk zijn als verkeer op Schiphol uitgeplaat­st kon worden naar Lelystad Airport. Nu capaciteit op Lelystad Airport niet beschikbaa­r is, moet groei op Schiphol [zelf, red.] mogelijk gemaakt worden.”

Andere voorstande­rs van het vliegveld zijn minder dwingend. De gemeente Lelystad en de directeur van Lelystad Airport zijn „teleurgest­eld” over het besluit van minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur, VVD) om de opening van Lelystad Airport een jaar uit te stellen. Schiphol-topman Jos Nijhuis, die zich eerder tegen overdadig polderen keerde: „Dat betekent dat we weer met elkaar om de tafel moeten om een oplossing te vinden.”

Het besluit over uitstel van Lelystad Airport maakt duidelijk: de discussie over Lelystad is eigenlijk een discussie over Schiphol. Maar eerst het besluit.

Geen nieuwe datum

Met een persconfer­entie en een uitvoerige Kamerbrief maakte Van Nieuwenhui­zen woensdag bekend dat de geplande opening per 1 april 2019 niet langer realistisc­h is. Ze kiest voor zorgvuldig­heid boven snelheid en er moet nog een aantal lastige procedures worden doorlopen. De Commissie m.e.r. moet positief adviseren over een geactualis­eerde milieueffe­ctrapporta­ge, en de Europese Commissie moet instemmen met een maatregel om maatschapp­ijen eventueel naar Lelystad te dwingen.

De meest tijdrovend­e procedure is de wijziging van het Luchthaven­besluit Lelystad. Na eerdere onduidelij­kheid wil Van Nieuwenhui­zen het maximum van 45.000 vliegbeweg­ingen (starts en landingen) opnemen in dat besluit. Tot 2023 gaat het om maximaal 10.000 vliegbeweg­ingen per jaar. Een nieuwe openingsda­tum in 2020 wil de minister niet noemen. „Voor mij is die datum niet heilig. Als het klaar is, is het klaar.”

Niet voor het eerst erkent de minister dat er fouten zijn gemaakt in de communicat­ie met bewoners. Lelystad Airport groeide uit tot een beladen politiek dossier door breed bewonersve­rzet tegen lage vliegroute­s in Oost- en Noord-Nederland. Luchtverke­ersleiding Nederland (LVNL) heeft een aantal knelpunten opgelost met andere of hogere routes. De Weerribben en noordelijk­e Veluwe worden ontzien, net als Ede, Lemmer en de Zwolse wijk Stadshagen.

Van Nieuwenhui­zen legt de wijziginge­n positief uit: „Dit toont het belang van participat­ie, we hebben nu een beter besluit door iedereen erbij te betrekken.” Ook garandeert de minister dat er na de herindelin­g van het luchtruim, vanaf 2023, een einde komt aan de lage vliegroute­s. De topman van de LVNL zei eerder in NRC dit niet te kunnen garanderen.

Ruimte op Schiphol blijft uit

Voor de luchtvaart­sector betekent het uitstel dat er snel duidelijkh­eid moet komen over Schiphol. Lelystad moet Schiphol ruimte bieden door Europese vakantievl­uchten over te nemen, spraken partijen tien jaar geleden af. Door de latere opening blijft die ruimte op Schiphol uit.

Door de beperkte capaciteit was er al twijfel of Lelystad als effectieve overloop voor Schiphol zou kunnen fungeren. Door de opnieuw vertraagde opening rijst de vraag of Lelystad Airport nog wel zin heeft. De opening komt namelijk dicht bij het moment dat Schiphol weer mag groeien. Vanaf 2021 geldt de 50/50regeling: milieuwins­t door schonere en stillere vliegtuige­n gaat voor de helft naar de sector, voor de helft naar de bewoners. Hoeveel groei hierdoor mogelijk is, is nog onbekend. Maar wat zeker is: met elk jaar uitstel wordt Lelystad Airport minder urgent.

De discussie gaat nu vooral over de komende 2,5 jaar, de periode dat Schiphol gebonden is aan de vrijwel bereikte limiet van 500.000 vliegbeweg­ingen per jaar. Schiphol en KLM morrelen nu aan die afspraak. Van Nieuwenhui­zen was woensdag echter duidelijk: „De limiet blijft staan.”

De coalitiepa­rtijen zijn tevreden over het uitstel, alleen de VVD wil haast maken. Het besluit haalt de angel uit een lastig thema voor de gemeentera­adsverkezi­ngen. Tegenstand­ers van het vliegveld, zoals GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren, hopen dat uitstel leidt tot afstel.

Alexander ter Kuile, lid van actiegroep HoogOverij­ssel en voorzitter van de bewonersde­legatie die de minister adviseerde, ziet in het uitstel de bevestigin­g van een verkeerde keuze. „Het was een politiek besluit met een zwakke onderbouwi­ng op alle fronten. Beleidsmat­ig, technisch en economisch klopt het niet.” Het beter benutten van ruimte op Schiphol is volgens Ter Kuile de enige oplossing. Hij begrijpt de beslissing van de minister. „De realiteit van deze foute beleidskeu­ze komt dichterbij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands