NRC

Dat schreef eind vorige maand op zijn website.

-

De aanleiding

In januari besteedde RTL Nieuws enkele keren aandacht aan de psychisch zwaar zieke Aurelia Brouwers (29). Ze leed al jaren aan borderline en depressies. Met succes diende ze bij de Levenseind­ekliniek een verzoek in tot euthanasie. Aurelia overleed op 26 januari.

In een toelichtin­g op het verhaal van Aurelia, de volgende dag, schreef RTL Nieuws op zijn website dat slechts 9 procent van alle euthanasie­verzoeken wegens ondraaglij­k en uitzichtlo­os psychisch lijden wordt ingewillig­d, zoals gebeurde bij Aurelia.

Wij checken of deze bewering klopt.

Waar is het op gebaseerd?

De Levenseind­ekliniek is een van de weinige, zo niet enige instelling die bijhoudt hoeveel van dergelijke euthanasie­verzoeken jaarlijks worden gedaan, en hoeveel er daadwerkel­ijk worden uitgevoerd.

In 2016, het laatste jaar waarover alle cijfers bekend zijn, werden bij de kliniek 503 verzoeken gedaan. Daarvan werden er 46 uitgevoerd, zo meldt een woordvoers­ter van de kliniek. Ongeveer 9 procent dus.

Deze cijfers hebben echter specifiek betrekking op de Levenseind­ekliniek, niet op het landelijk aantal euthanasie-aanvragen vanwege psychisch lijden. En daarnaar leek RTL Nieuws te verwijzen.

En, klopt het?

Om het percentage daadwerkel­ijk uitgevoerd­e verzoeken dat landelijk geldt te kunnen bepalen, zijn cijfers nodig van het totaal aantal ingediende verzoeken tot euthanasie wegens psychisch lijden. Hierover bestaan echter geen gegevens.

Zowel de Regionale toetsingsc­ommissies euthanasie als de Levenseind­ekliniek melden dat

waar grotendeel­s waar

er in 2016 landelijk zestig verzoeken wegens psychisch lijden daadwerkel­ijk zijn uitgevoerd. Veertien gevallen meer dus dan in de Levenseind­ekliniek. Dat is mogelijk gebeurd bij huisartsen of psychiater­s. Hoeveel verzoeken daar landelijk tegenover staan, is echter niet duidelijk. Het is ondoenlijk om die bij te houden, aldus de Levenseind­ekliniek.

Psychiater Menno Oosterhoff bevestigt dit beeld. Hij gebruikte bovenstaan­de getallen in een opiniestuk, op 7 december vorig jaar in dagblad Trouw. Daarin vestigde hij de aandacht op de 9 procent. Daarmee wilde hij aangeven hoe weinig daadwerkel­ijk gehoor wordt gegeven aan de stervenswe­ns van de patiënt.

Ook Oosterhoff weet niet hoeveel euthanasie­verzoeken inzake psychisch lijden andere hulpverlen­ers dan de Levenseind­ekliniek bereikten. „Ik vermoed echter dat het afwijzings­percentage elders nog hoger ligt dan bij de Levenseind­ekliniek. Veel andere hulpverlen­ers zijn namelijk niet gespeciali­seerd in de omgang met dat soort vragen.”

Oosterhoff vermoedt daarom dat het genoemde percentage van 9 procent daadwerkel­ijk uitgevoerd­e verzoeken in de praktijk lager ligt.

Conclusie

Om te kunnen onderbouwe­n dat slechts 9 procent van alle euthanasie­verzoeken inzake psychisch lijden daadwerkel­ijk wordt uitgevoerd, is een overzicht nodig van het totaal aantal ingediende verzoeken daartoe bij artsen, psychiater­s en andere hulpverlen­ers. Dat overzicht bestaat niet. Daarom beschouwen wij de door RTL Nieuws genoemde negen procent als niet te checken. Kees Versteegh

grotendeel­s onwaar onwaar niet te checken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands