NRC

‘Hoekige’ Palmen is geen ernstig risico

Twee hooglerare­n zijn na onderzoek naar de Brunssumse wethouder Jo Palmen kritisch op de minister en burgemeest­er.

- Door onze correspond­ent

Paul van der Steen

De eerste integritei­tstoets over de benoeming van wethouder Jo Palmen in Brunssum was „een moderne guillotine”. Toenmalig burgemeest­er Luc Winants (CDA) opereerde „te solistisch” en maakte zich schuldig aan „het opplussen” van het oordeel van het geraadplee­gde onderzoeks­bureau door te scherpe kwalificat­ies te gebruiken. Dat concludere­n hooglerare­n Douwe Jan Elzinga en Arno Korsten na onderzoek voor de gemeentera­ad van Brunssum.

Winants sprak vorig jaar van „een hoog, ernstig risico”, commissari­s van de koning Theo Bovens (CDA) over „een rode kaart, zonder het rapport te hebben gelezen”. Onderzoeks­bureau G&I had het alleen over een „meer dan gemiddeld risico”. Elzinga en Korsten onderschri­jven dat er risico’s kleven aan Palmen (BBB Lijst Palmen) als wethouder. Het eerdere onderzoek ging volgens hen echter niet over feitelijke integritei­tsschendin­g, maar speculeerd­e voornameli­jk over „toekomstig­e risico’s en kwetsbaarh­eden”.

De raad van Brunssum had Elzinga, honorair hoogleraar constituti­oneel organisati­erecht in Groningen, en Korsten, honorair hoogleraar bestuursku­nde in Maastricht, gevraagd om een second opinion in de kwestie die de gemeente diep verdeelde. Aan het eerste onderzoek naar Palmens integritei­t besloot de raad in november geen consequent­ies te verbinden. Winants trad daarna af als burgemeest­er. Zijn functie wordt inmiddels waargenome­n door Gerd Leers (CDA), oud-minister en oud-burgemeest­er van Maastricht.

Loden bal

De hooglerare­n vinden dat Winants bij het eerdere onderzoek selectief informatie heeft verstrekt, waardoor een eenzijdig beeld ontstond. „Palmen werd aan een loden bal gelegd. Hij kreeg de mogelijkhe­id niet om dit te corrigeren.”

In hun rapport uiten de nieuwe onderzoeke­rs wel kritiek op Palmen: zijn taalgebrui­k, zijn „hoekige” ge- De hooglerare­n uiten in hun rapport kritiek op onder meer het gedrag en taalgebrui­k van Jo Palmen (links), maar vinden dat hij kan aanblijven als wethouder. drag, het moedwillig laten bestaan van onduidelij­kheden en het vermengen van rollen. Hij schoot wat betreft integritei­t „een aantal keren langs het ravijn”. Maar dat vormt naar hun idee geen beletsel voor zijn aanblijven als wethouder. Na de raadsverki­ezingen, op 21 maart, zou Palmen volgens hen nog eens goed moeten kijken of hij wel verder moet „in een gemeente waar de term ‘problemen oplossen’ kennelijk niet in het woordenboe­k voorkomt”.

Elzinga en Korsten grijpen de zaakPalmen aan om wat punten te maken over integritei­tsbeleid in het algemeen. Zo constatere­n ze dat gedragscod­es van gemeentera­den die bedoeld zijn om elkaar te kunnen aan- spreken op ongewenst gedrag, in de praktijk vaak worden gebruikt ommet politieke vijanden af te rekenen. Op het gebied van toetsen voorafgaan­d aan benoeminge­n loopt Limburg nu voorop, maar bij gebrek aan wetten is het nu „een beetje wild-west”.

De hooglerare­n vinden dat er voor de raadsverki­ezingen van 2022 voor een onderzoek door burgemeest­er én raad één wettelijk vastgestel­de procedure moet komen. Alleen in uiterste gevallen moet een burgemeest­er de minister dan kunnen vragen om een benoeming te blokkeren.

Strengere aanpak

Minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) werkt aan plan- nen voor strengere aanpak van nietintege­re bestuurder­s. Of zij de aanbevelin­g van Elzinga en Korsten voor één landelijke procedure overneemt, kan haar woordvoerd­er nog niet zeggen. Ze laat weten dat „het nu eerst aan de gemeentera­ad is om hierover te debatteren”. Dat debat is op 6 maart.

Ollongren zei in december dat Palmen moest opstappen omdat hij een integritei­tsrisico zou vormen. Hoogleraar Korsten vindt dat Ollongren wel „erg vlug uit de heup heeft geschoten”.

Oud-burgemeest­er Winants ontkent dat hij het oordeel van de eerste integritei­tstoets heeft ‘opgeplust’. „Er werd gesproken van ‘een meer dan gemiddeld risico’. Ik heb de term ‘hoog’ weleens gebruikt. Daar zit nauwelijks verschil in.” Ook van solistisch optreden was volgens de inmiddels ambteloos burger geen sprake. „Ik heb steeds contact gehouden met de gemeentera­ad, met ambtenaren, met de provincie, met het ministerie en andere betrokkene­n. Ik heb gevochten voor een onkreukbar­e overheid.”

Met commissari­s van de koning Bovens vindt hij dat Elzinga en Korsten „wel erg juridisch naar het begrip integritei­t hebben gekeken. Terwijl daar ook zaken als moraliteit en fatsoen bij zouden moeten worden betrokken.” Bovens: „De onderzoeke­rs stellen alles wel erg zwart-wit, terwijl het bij integritei­t juist ook om discutabel­e grijstinte­n gaat.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands