NRC

Deze abortuspil past liberalen wel

Vorig jaar nog schrapten de coalitiepa­rtijen het voorstel voor een abortuspil. PvdA en GroenLinks hebben nu een nieuw plan, dat lastig kan zijn voor de coalitie.

-

Enzo van Steenberge­n

De abortuspil is terug in het Haagse debat. Oppositiep­artijen GroenLinks en PvdA hebben woensdag een initiatief­wet ingediend die het huisartsen mogelijk maakt de abortuspil bij zwangersch­appen tot negen weken voor te schrijven.

Tot nu toe is het de huisarts verboden een abortus uit te voeren. Alleen gespeciali­seerde klinieken en de poliklinie­k gynaecolog­ie van het ziekenhuis mogen dat doen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie schrapten tijdens de kabinetsfo­rmatie juist een eerder plan voor de abortuspil. ChristenUn­ie en CDA zijn tegen het middel, van VVD en D66 is bekend dat ze in principe voorstande­r zijn. De liberale partijen zien het als versterkin­g van de positie van de vrouw, terwijl critici vrezen dat de drempel voor abortus te laag wordt. Over zulke gevoelige medisch-ethische kwesties spraken de regeringsp­artijen af op „een respectvol­le manier met verschille­n om te gaan”.

Partijleid­ers Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) verdedigde­n hun keuze om het oude plan te laten varen door te wijzen op extra administra­tieve rompslomp die de wet voor huisartsen met zich zou meebrengen.

Te veel administra­tie

Huisartsen zouden volgens het vorige wetsvoorst­el, een jaar geleden ingediend door minister Edith Schippers Tegenstand­ers van abortus protesteer­den in 2013 met foetuspopp­etjes tegen de komst van een abortuskli­niek in Houten. GroenLinks en PvdA hebben een nieuw plan voor verstrekki­ng van de abortuspil via de huisarts. (Volksgezon­dheid, VVD), een vergunning moeten aanvragen om de abortuspil te mogen voorschrij­ven. Daar waren ook beroepsver­enigingen van artsen en de Raad van State kritisch over, omdat zoiets te veel administra­tie met zich mee zou brengen.

GroenLinks en PvdA hebben hun initiatief­wet nu opgesteld zónder daarin een vergunning­splicht op te nemen. Ook hebben ze zich, vertellen indieners Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Sharon Dijksma (PvdA), verzekerd van de steun van de landelijke huisartsen­vereniging LHV.

Het idee van de twee linkse partijen: op deze manier kúnnen D66 en de VVD niet tegen zijn. Ellemeet: „Het is de bedoeling een politieke coup te plegen voor alle vrouwen in een kwetsbare positie. We hebben alle bezwaren van D66 en VVD weggenomen. Dit is een uitgestoke­n hand naar hen.”

Over de abortuspil wordt in Den Haag al tien jaar gesproken. Destijds vroeg artsenfede­ratie KNMG de poli-

‘Angst ongegrond’

Minister Schippers verdedigde haar wetsvoorst­el vorig jaar ferm. Het stuitte toen op grote weerstand van christelij­ke partijen en de pro-lifebewegi­ng. In december kwamen 10.000 mensen naar de Mars voor Leven, jaarlijks georganise­erd door de anti-abortussti­chting Schreeuw om Leven. De christelij­ke politieke partijen zijn vooral bang dat de drempel om abortus te plegen lager is als de huisarts een pil mag voorschrij­ven.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma vindt die angst ongegrond. „Laten we naar de feiten kijken. Zweden en Frankrijk hebben dit systeem al, en daar is het aantal abortussen niet gestegen. We weten dus al hoe het zit.”

Ellemeet: „Betere mogelijkhe­den en betere voorlichti­ng leiden niet tot meer abortussen. Wel tot zorg die past bij de wensen van verschille­nde soorten vrouwen.”

Volgens de meest recente cijfers werden in 2016 ruim 30.000 abortussen uitgevoerd in Nederland. Dat is toegestaan tot 24 weken. Meer dan de helft ervan werd in de eerste zeven weken uitgevoerd.

 ??  ?? tiek om huisartsen een grotere rol te geven bij abortussen. De kern van het plan is altijd overeind gebleven: huisartsen zouden bij een zwangersch­ap tot negen weken een pil kunnen voorschrij­ven waardoor thuis een miskraam wordt opgewekt. Het voordeel...
tiek om huisartsen een grotere rol te geven bij abortussen. De kern van het plan is altijd overeind gebleven: huisartsen zouden bij een zwangersch­ap tot negen weken een pil kunnen voorschrij­ven waardoor thuis een miskraam wordt opgewekt. Het voordeel...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands