NRC

‘Gepantserd­e bulldozer’ Selmayr maakt promotie

De machtige kabinetsch­ef van Commissiev­oorzitter Juncker bestendigt zijn invloed in de EU met een nieuwe Brusselse topbaan.

- Door onze correspond­ent Stéphane Alonso

De Duitser Martin Selmayr is woensdag benoemd tot hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie. Hij vervangt de Nederlande­r Alexander Italianer, die op 1 maart vertrekt als secretaris-generaal.

Selmayr, tot nu toe kabinetsch­ef van Commissiev­oorzitter Juncker, wordt bewonderd om zijn kennis – hij kan het EU-verdrag spellen – maar gevreesd om zijn botte management­stijl. Nieuwssite Politico typeerde hem onlangs als „een gepantserd­e bulldozer” die geregeld overhoop ligt met lidstaten als deze in zijn ogen te veel focussen op nationale belangen.

Het vertrek van Italianer komt als verrassing. De Nederlande­r gaat met pensioen, zo laat hij weten. Eigenlijk wilde hij dat al eerder, maar toen Juncker hem in 2015 vroeg om secretaris-generaal te worden ging hij uit „trouw aan de instelling” akkoord. Hij maakte toen wel met Juncker de geheime afspraak dat hij op 1 maart 2018 alsnog zou vertrekken. „Zelfs mijn kinderen wisten dit niet.”

Ook Juncker vertelde niemand over de afspraak, omdat dit volgens hem de effectivit­eit van Italianer zou hebben ondermijnd. „Ik ben de enige bin- nen de Commissie die een geheim kan bewaren”, aldus de voorzitter. Juncker noemde het vertrek van de bijna 62-jarige Italianer, die hij al 25 jaar kent, „een emotioneel moment”.

Selmayrs promotie is minder verrassend. Al langer gingen er geruchten dat de kabinetsch­ef vaste voet probeerde te krijgen in het EU-bestuur. De termijn van de huidige Commissie loopt tot eind 2019 en in principe is het zo dat kabinetsle­den samen met de eurocommis­sarissen die ze dienen hun koffers pakken.

Volgens Juncker staat de ervaren Selmayr garant voor continuïte­it tijdens de laatste 20 maanden van deze Commissie. Tegelijk roept de keuze vragen op. Behalve Selmayrs roem- ruchte reputatie – hij wordt vaak ,,de echte voorzitter” van de Commissie genoemd – gaat er nu opnieuw een topbaan naar een Duitser. Het Europese noodfonds ESM wordt door een Duitser geleid (Klaus Regling), evenals de Europese Investerin­gsbank EIB (Werner Hoyer) en mogelijk wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank óók een Duitser.

Juncker reageerde woensdag gepikeerd. „Ik ben het een beetje zat dat we het altijd over nationalit­eiten hebben”, zei hij. „Ik heb in al die jaren nog nooit gemerkt dat Selmayr Duitse argumenten harder bepleit dan Cypriotisc­he of Griekse.” Hij wees erop dat zijn nieuwe kabinetsch­ef Clara Martinez Alberola uit Spanje komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands