NRC

De politie is corrupt en het geweld piekt in Rio. Biedt het leger soelaas?

- Door onze correspond­ent

Nina Jurna hiago Silva Gomes haalt opgelucht adem wanneer hij in de verte de zwaar bewapende militairen met hun gepantserd­e legervoert­uigen langs de belangrijk­e doorgaande weg Avenida Brasil ziet staan. „Laatst is een collega-taxichauff­eur op deze weg overvallen, onder schot gehouden door criminelen en gedwongen zijn auto af te staan. Dat gebeurde steeds vaker op deze route, maar nu de militairen hier staan kunnen we veilig doorrijden”, zegt hij. Een soldaat met laaghangen­de helm tikt op de ramen. „Mag ik uw papieren zien?”

Sinds afgelopen vrijdag is het leger aan de macht in Rio de Janeiro. Het veiligheid­sbeleid in de deelstaat van 16 miljoen inwoners is door president Michel Temer per decreet overgedrag­en aan generaal Walter Souza Braga Netto. De 61-jarige generaal die op het hoogtepunt van zijn carrière is en wiens broer – ook een militair – ooit vermoord werd door drugscrimi­nelen, was tijdens de Olympische Spelen in Rio ook al verantwoor­delijk voor de veiligheid in de stad.

’Extreme maatregele­n zijn nodig’

Het Congres keurde de ingrijpend­e en omstreden maatregel, die sinds de militaire dictatuur (1964-1985) niet meer is toegepast, na twee lange dagen debatteren goed. Tot het einde van het jaar vallen alle politie- en inlichting­endiensten in Rio, de brandweer en de bewaking van de gevangenis­sen onder gezag van het leger. Hoewel nog onduidelij­k is hoe het veiligheid­splan van het leger er pre- cies uit zal zien en in de praktijk zal uitwerken, zijn de eerste drieduizen­d militairen al in de stad gestatione­erd. Op belangrijk­e toegangswe­gen zoals de Avenida Brasil, en rond de baai van Guanabara en in een aantal noordelijk­e favela’s, patrouille­ren militairen en worden auto’s onderzocht en burgers gefouillee­rd.

„De politie kan het niet meer aan, we hebben een groot veiligheid­sprobleem in Rio. Extreme maatregele­n zijn nodig om de situatie voor de bewoners weer onder controle te krijgen”, verklaarde president Temer na Jean Wyllys oppositiel­id de carnavalsw­eek, die een van de meest gewelddadi­gste vieringen in jaren kende.

Het geweld in Rio is na de Olympische Spelen van 2016 sterk toegenomen, na een jarenlange periode van relatieve rust in de stad. In 2017 steeg het aantal moorden naar 2.125, een toename van bijna 40 procent ten opzichte van 2014 toen Rio speelstad was voor het WK voetbal.

Door de economisch­e crisis in Brazilië, sterk voelbaar in Rio, is er almaar minder geld voor veiligheid en goede bewapening van de politie. Agenten ontvingen soms maandenlan­g geen salaris. Daarbij brak er een nieuwe bloedige bendeoorlo­g uit tussen de drie drugskarte­ls in Rio en zijn er bijna dagelijks schietpart­ijen in sloppenwij­ken in en rondom de stad.

De politie van Rio blijkt bovendien vaak corrupt: veel agenten laten zich omkopen door de verschille­nde drugsbende­s. „Ik hoop dat het leger ook snel in onze wijk komt”, zegt Daniella Maia, die een schoonheid­ssalon in Rocinha runt, de grootste favela van Rio de Janeiro. Vanmorgen nog werd ze opgeschrik­t door schoten en pas geleden zat ze dagenlang opgesloten in haar huisje toen rivalisere­nde bendes in de sloppenwij­k elkaar bevochten vanuit de vallei waar de favela in ligt. „Pas toen het leger werd ingezet, stopte het, maar toen de soldaten na een week vertrokken begon het schieten weer. Militairen dwingen veel meer respect af dan de politie”, zegt Maia.

Impopulair­e president

Hoewel militairen in het straatbeel­d pijnlijke herinnerin­gen oproepen aan de militaire dictatuur in Brazilië en mensenrech­tenorganis­aties als Amnesty Internatio­nal waarschuwe­n voor de gevaren van de militaire ingreep, juicht ruim 80 procent van de cariocas (inwoners van Rio), de militaire interventi­e toe blijkt uit een steekproef van peiler Ibope.

„Maar wie zegt ons dat het leger straks ook niet wordt omgekocht door de drugsbende­s, net als de politie? De politie schiet al vaak op de arme en zwarte Braziliane­n en sloppenwij­kbewoners. Nu we zijn overgeleve­rd aan het leger dat nog zwaarder bewapend is, kan dat juist levensgeva­arlijk zijn voor burgers”, schreef het kritische oppositiel­id Jean Wyllys op zijn blog.

Temer hoopt met het veiligheid­svraagstuk mogelijk ook te scoren bij de aankomende presidents­verkiezing­en. Temer, die nooit gekozen werd, maar president werd na de afzetting van zijn voorganger Dilma Rousseff in 2016, geniet slechts een popularite­it van 5 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands