NRC

Extra geld voor de recherche is niet zaligmaken­d

-

e Nederlands­e Politie Bond (NPB) wil tweeduizen­d rechercheu­rs extra wegens overbelast­ing, onderbezet­ting, onderinves­tering en achterblij­vende prestaties. Met als dreigend beeld de totaal onderschat­te criminele ondermijni­ng van de rechtsstaa­t, die beter als „narcostaat” kan worden aangeduid. En of de politiek maar wil leveren.

Geen medium kon zich gisteren onttrekken aan deze onheilsboo­dschap, die dan ook inspeelde op alle onzekerhed­en van de burger: gevoelens van onveilighe­id, angst voor misdaad, wantrouwen jegens de overheid. Politiek is het antwoord al jaren law-and-order. Men overbiedt elkaar met meer repressie, strenger optreden, meer blauw op straat. Kort samen te vatten met: pak ze en pluk ze, liefst gisteren. Tel daarbij de algemene indruk van een handhaving­stekort op: er is meer criminalit­eit dan waar ‘we’ grip op hebben. En het feit dat moderniser­ing van politie, OM en rechtspraa­k traag en weinig succesvol verlopen. Jaren van bezuinigin­gen, reorganisa­tie of stilstand zijn nog maar net achter de rug.

Dat de dramatisch­e NPB-boodschap mediapolit­iek gesproken in vruchtbare aarde viel, is dan wel te begrijpen. In Nieuwsuur praatte Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, enthousias­t mee met de politiebon­d. Het was hélemaal het pleidooi van OM en binnenland­s bestuur van een jaar geleden om een miljard extra uit te trekken voor de handhaving. Dat werd in het regeerakko­ord van Rutte III uiteindeli­jk een extra investerin­g van 267 miljoen in de handhaving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands