NRC

Project Lazarus!

-

fgelopen week bereidde ik een les voor over Van den Vos Reynaerde, en bekroop me weer eens dat verdrietig­e gevoel dat iedereen die zich bezighoudt met historisch­e letteren weleens treft: dat er al zo veel verdwenen is. In de eerste regels van Reynaerde wordt er melding gemaakt van de Madocke , een ridderverh­aal dat ook op inventaris­lijsten van diverse kloosterbi­bliotheken staat, maar nooit is gevonden. Wat niet zo vreemd is, als je bedenkt hoe men in de Middeleeuw­en omging met teksten: afgedankte boeken werden gebruikt om priesterge­waden op te vullen, of tot karton geplet om als kaft voor een nieuw werk te dienen. Inkt werd met een mes van het perkament geschraapt zodat men weer een nieuw vel had. Met overleveri­ng was men indertijd niet zo bezig, en ergens is dat begrijpeli­jk: de Middeleeuw­er was zich met al die pestepidem­ieën, hongersnod­en en oorlogen als geen ander bewust van de tijdelijkh­eid van alles.

Maar het is natuurlijk zonde. En dan had je ook nog eens goedbedoel­ende letterkund­igen die begin vorige eeuw galnotenzu­ur over oude teksten uitgoten waardoor de letters oplichtten, zodat je even kon zien wat er stond. Vervolgens veranderde de behandelde plek in een grote onleesbare vlek.

Gisteravon­d at ik met een vriend die tijdens kantoorure­n historisch letterkund­ige is, en zei ik hem hoe sip ik word als ik denk aan al die verdwenen teksten.

„Je loopt achter joh”, zei hij, „er is nu multispect­ral imaging, waardoor men de letters die verdwenen zijn door galnootzuu­r, schimmel of waterschad­e weer in beeld kan brengen. Je kan er zelfs weggeschra­apte teksten mee teruglezen!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands