NRC

Brusselman­s vond zijn hart in het Pajottenla­nd

- Door onze medewerker

TENTOONSTE­LLING

Op een overzicht in het Gemeentemu­seum is te zien hoe geweldig Jean Brusselman­s (18841954) schilderde. De landschapp­en van ‘zijn’ Pajottenla­nd, zijn vrouw, luchten. Niet alles is goed, maar dat wist hij zelf ook. Lucette ter Borg et is een land dat zich dik maakt zonder dik te zijn. De heuvels - niet meer dan vijftig, zestig meter hoog – heten er bergen, en luisteren naar snoepnamen als Suikerenbe­rg, Tuitenberg, maar ook IJsberg, Snikberg en – het omgekeerde van wat de heuvel is – de Putberg. In de zomer groeien op de engtes maïs, aardbeien, uien. Op de flanken van de heuvels liggen vlokjes bossen, waar het onhandige gekukel van fazanten klinkt en schuwe reeën zich verschuile­n.

Vanuit Brussel gaat het via de kaarsrecht­e N8 een dikke dertig kilometer westelijk strak naar Ninove. Strak, omdat het land zo makkelijk te doorklieve­n is, ondanks die heuvels die bergen heten. Maar stap je van de grote weg af, laat je de typisch Vlaams lelijke prefab-loodsen en kantoren links liggen, dan ontvouwt zich een land dat verloren lijkt in de tijd, met oude tramsporen, verwaarloo­sde kapelletje­s en brokkelige boerenerve­n die er nog precies zo uit zien als een halve eeuw geleden. In dit land is – afhankelij­k van je standpunt – het uitspansel met de wolken dramatisch en traag bewegend. Maar kijk je van de ene heuvelrug op de andere, dan ontvouwt zich een gestapelde poppenwere­ld: met stukjes akker, de rood bakstenen huizen daarboveno­p, de elzen, populieren en windmolens op pootjes daar weer boven.

Dit land heet Pajottenla­nd. Het is geen officieel land, maar een streek ten westen van Brussel. In Dilbeek vlak bij de Snikberg, vestigde zich in 1924 de schilder

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands