NRC

In een oude school vlakbij het Concertgeb­ouw komen kantoren, oefenruimt­es en een concertzaa­l voor het Concertgeb­ouworkest. ‘Onze studeerple­k voor jonge musici’

- Door onze redacteur Mischa Spel

en „lot uit de loterij” noemt zakelijk directeur David Bazen het 2.160m2 grote oude schoolgebo­uw aan de Gabriël Metsustraa­t, pal om de hoek van het Koninklijk Concertgeb­ouw. En hoewel nu nog overal steigers staan snap je meteen: hij heeft gelijk. Dit gebouw, in 1908 door architect H.P. Berlage gebouwd, heropent volgens de planning dit jaar op 3 november in gemetamorf­oseerde gedaante als RCO House en biedt dan plaats aan onder meer alle kantoren van het Concertgeb­ouworkest, tien geïsoleerd­e oefenstudi­o’s, een acht meter hoge grote ensembleza­al met plaats voor tachtig bezoekers en een ‘huiskamer’ om waar muzikanten en ander personeel elkaar kan ontmoeten.

„Een eigen thuisbasis was een van de grootste wensen”, zegt Jan Raes, algemeen directeur van het orkest. „De afgelopen tien jaar is het orkest voor de helft vernieuwd. En die nieuwkomer­s zijn jong, want voor doorstrome­rs uit andere orkesten zijn wij met onze proeftijd van twee jaar niet zo aantrekkel­ijk. En onze salarissen zijn internatio­naal gezien laag, en wonen in Amsterdam is duur. Gevolg is dat veel van de nieuwe musici thuis geen goede studeerple­k meer hebben. Daar wilden we me een RCO House een oplossing voor bieden.”

Zakelijk directeur Bazen zette de volgende stap: hij ging rondjes lopen door de buurt. „Aanvankeli­jk leek het dat we gewoon te laat waren”, zegt hij. „Beschikbar­e panden in de buurt waren of te duur, of te onhandig. Tot we gebeld werden dat Berlages voormalige Dagteeken- en Kunstambac­htschool voor Meisjes beschikbaa­r kwam.”

Tweede mazzel: het pand was in bezit van het rijk, dat er vanaf wilde, en kon volgens Bazen op basis van een marktconfo­rme taxatie aan het Concertgeb­ouworkest worden verkocht voor 4,2 miljoen euro. „De plek, de ruimte, de sfeer: we zagen meteen de mogelijkhe­den. Dit gebouw ligt zo dichtbij het Concertgeb­ouw - drie minuten lopen - dat we er zelfs inleidinge­n voor concerten kunnen gaan doen, ontvangste­n voor relaties, schenkers en educatieve programma’s voor schoolklas­sen.”

Wanden van 80 centimeter

Aan RCO House wordt op dit moment druk gebouwd door Koninklijk­e Woudenberg uit Ameide. Het gebouw, pal tegenover het Amerikaans­e consulaat aan het Museumplei­n, heeft een imposant trappenhui­s met tegeltjes in mosterdgee­l en zeegroen. „Het is een gemeenteli­jk monument”, vertelt David Bazen. „Maar gelukkig was de gemeente empatisch. Wij wilden graag een grote ensembleza­al op de begane grond, maar dan moesten we een tussenvloe­r slopen. Als tegenprest­atie herstellen wij nu de monumental­e dakkapelle­n aan de achterzijd­e, worden de gevels weer mooi gemaakt en komt het trappenhui­s in volle glorie terug.”

De drie etages van de oude school zullen plaats bieden aan de zeventig werkplekke­n van het ondersteun­end personeel: schoolloka­len worden verdeeld in kleinere kantoren of samengetro­kken tot een grotere kantoortui­n. De directieka­mer ligt centraal, met links daarnaast de kamer van chef-dirigent Daniele Gatti, waar nu een twintigtal restaurate­urs zit te schaften. Rechts komt de huiskamer, met zitjes, een grote leestafel en „heel goede koffie”. Onder een ruimte voor de fysiothera­peut en een mental coach. En aan de achterzijd­e van het gebouw, op het schoolplei­n, verrijst nieuwbouw: een losstaande toren met oefenstudi­o’s, zes kleine voor vier musici en vier grotere voor groepsrepe­tities tot zeven spelers.

Die oefenstudi­o’s en de ensembleza­al – dat worden de troeven van RCO House, Maartje-Maria den Herder van het Concertgeb­ouworkest en bouwvakker­s in het RCO House.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands