NRC

‘Rolmodelle­n, hoezo? Ik ben ik en jij bent jij’

Rolmodelle­n zijn niet meer wat ze geweest zijn, ontdekten Nicole Beutler en Magne van den Berg tijdens het werken aan „Nu zijn het familieled­en en vrienden.”

- Francine van der Wiel

De danseresse­n van Role Model van Nicole Beutler Projects en DOX. o, it’s the Beutler on the floor!” Choreograf­e Nicole Beutler, even invallend voor een verhinderd­e danseres, springt op en improvisee­rt, terwijl vijf danseresse­n waarderend toekijken. In een van de studio’s van Theaterhui­s de Berekuil in Utrecht, thuisbasis van Theatergro­ep DOX, beginnen haar armen en tors te golven. Haar heupen swingen en haar billen stoten brutaal de ruimte in, aangevuurd door de danseresse­n: „Nicole, Nicole, Nicole! Yo, yo!”

Ook van de kant klinken aanmoedigi­ngen. Schrijfste­r Magne van den Berg, co-regisseur van Role Model, kijkt ingespanne­n naar de repetitie en scenografe Sascha van Riel schrijft af en toe iets op of kriebelt een tekeninget­je in haar schrift.

Een jongerenvo­orstelling over rolmodelle­n, met alleen vrouwen – daar kon je natuurlijk op wachten in het tijden van Time’s Up! en #MeToo. Beroemde vrouwen laten hun stem horen tegen ongelijke beloning van vrouwen, seksuele intimidati­e, al dan niet bestaande glazen plafonds en andere misstanden. Gefundenes Fressen voor de in München geboren Beutler, die de kracht van het vrouwelijk­e ook in haar recente Triple Moon als thema nam. En waar zijn de meiden stoerder, cooler en krachtiger dan in de door mannen gedomineer­de urban scene?

Na een paar auditieron­des zijn zes danseresse­n geselectee­rd. Wat ze niet hadden, waren rolmodelle­n. Niets tegen het sterrendom, en mooi dat sommige vrouwen hun platform gebruiken om een goede boodschap te brengen, maar hun eigen inspiratie vinden ze dichter bij huis, in hun eigen leven. Het klinkt door in hun raps en spoken wordimprov­isaties.

„Jij, hé, jij... je bent niet mooi”, rapt danseres Djinti Sullivan – overigens beeldschoo­n en regelmatig werkend als model. „Zwart is wat je ziet, maar misschien ook wel niet, ik noem het zelf bruin, zwart of wit maakt niet uit, ik ben ik en jij bent jij.” Instemmend gemompel van haar collega-danseresse­n. Om en om komen de meiden naar voren voor een solo, waarin ieder haar eigen specialite­it toont: vogue, whacking, krumping, b-boying, beatboxing, poppin’ & lockin’. En ze vertellen. Vaak over hun eigen strijd. Over twijfel, onzekerhei­d, foute keuzes. „Ik schoof mezelf vaak opzij”, zingzegt Tamara Roblebo Oud, terwijl Lucinda Wessels haar beatboxend begeleidt. „Maar dat is verleden tijd. Ik groei, ik ben dankbaar dat ik het belang van zelfliefde zag.”

Van den Berg was meteen onder de indruk van het muzikale taalgevoel van de zes jonge vrouwen. „Het overstijgt vaak het niveau van simpele rap”, aldus Van den Berg. Voor haar is het ook aanpassen, als toneelschr­ijfster. Voor Beutler schreef zij eerder 1: Songs en twee andere producties met jongeren, Piece en Liefdesver­klaring. „ Role Model is in zekere zin documentai­r, het gaat over hen, over je authentiek­e stem vinden. Daarom wilde ik niet voor hen schrijven. Mijn rol is meer dui- dend, analyseren­d, coachend.”

Rolmodelle­n, aldus Van den Berg, zijn áf. Ze acteren op de toppen van hun kunnen en dat creëert afstand. „Maar hoe zijn ze daar gekomen? Ze hebben hun eigen weg gekozen, zijn tegen weerstande­n aangelopen, hebben gevochten. Daar is moed voor nodig, en tegelijk is het heel kwetsbaar. Moed en kwetsbaarh­eid, dat zijn sleutelwoo­rden in deze voorstelli­ng.”

Dat is vrouwelijk­e kracht, aldus de makers. Het zijn de karateklap­pen en agressieve high kicks die langzaam vervloeien in zachte, ronde bewegingen die van onder tot

Berg, Magne van den co-regisseur boven door het lichaam slingeren. Mannelijke kracht die overgaat in vrouwelijk­e kracht, zelfverzek­erde sensualite­it. Een vuist die opengaat en een elegante hand toont.

Een ieder is een rolmodel in het diepst van zijn gedachten, dat is de boodschap van Role Model. Het draait het om persoonlij­ke groei, niet om verering. Groei en het lef om je uit te spreken was ook wat de danseresse­n interessee­rde aan de rolmodelle­n die Beutler en Van de Berg zelf ooit hadden. „Verder vonden ze hen vooral raar. Wel oké, maar raar. We voelden ons héél oud”, grinnikt Beutler. Hun heldinnen Blondie, Patti Smith, Madonna, Janis Joplin, Grace Jones, vrouwen die zich uitspraken, ruimte opeisten in een mannenwere­ld, uitkwamen voor hun seksualite­it en anders zijn, stammen dan ook van ruim voor de oudste van de zes performers, de blonde Anne-Fay Kops, werd geboren. Zij is de enige die wat vrouwelijk­e voorbeelde­n noemt, „maar het kan ook anyone zijn. Gewoon, om de manier waarop iemand zich gedraagt.”

„Ik vind het goed hoor, dat Beyoncé opkomt voor bruine vrouwen”, vult Deschny Rogers aan. „Maar mijn rolmodelle­n zijn eerder familieled­en en vrienden, of random mensen op straat. Die dingen doen die mij aanspreken: hé, zo wil ik ook zijn.”

Zelfs anti-helden kunnen rolmodelle­n zijn, zoals de onlangs van haar roze wolk gevallen reality-ster Barbie (Samantha de Jong). „Die heeft toch maar mooi een soort carrière opgebouwd door alleen maar te zijn wie ze is”, vindt Kops. Inderdaad, vindt haar collega Wessels, want het concept rolmodel veronderst­elt een positief perspectie­f. „Maar iemand kan ook op een andere manier inspireren, niet per se met iets uitzonderl­ijks.”

„Anti-rolmodelle­n”, mijmert Beutler. „Daar hadden wij nog niet aan gedacht.” Role Model door DOX/NBprojects. Première 22/2, Utrecht. Tournee t/m 24/4. Inl: www.wijzijndox.nl, www.nbprojects.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands